Magyar gazdaság

Hogyan újulhat meg a hazai élelmiszeripar?

Hiányt pótolt a Tudományos és Technológiai (TéT) Alapítvány, amikor a magyar EU-elnökségi program keretében nemzetközi konferenciát szervezett a mezőgazdaság és az élelmiszeripar innovációjáról.

Ennek köszönhetően nagy érdeklődés övezte a tanácskozást, amely a fenntartható mezőgazdasággal és élelmiszeriparral kapcsolatban az innováció kulcseszközeként a tudástranszfert állította a figyelem középpontjába.

Rudolf W. Strohmeier, az Európai Bizottság illetékes főigazgató-helyettese az EU 2020-as stratégia innovációs lehetőségeit mutatta be a tanácskozás résztvevőinek, s értésre adta, hogy ezek kihasználására az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban is van mód. „Az versenyképességének javítása szempontjából stratégiai jelentőséggel bír minden innovációs kezdeményezés” – mondta.

A hagyományos élelmiszerek Európa különleges örökségei közé tartoznak, s ezek termelése és kereskedelme fontos megélhetési forrás számos régió számára. Erre hívta fel a figyelmet Susanne Braun, a Stuttgarti Egyetem professzora, aki különleges lehetőséget lát abban is, hogy Európa- és világszerte megnőtt a kereslet az egészséges és természetes élelmiszerek iránt.

Ugyanakkor azt sem rejtette véka alá, hogy számos akadályba ütközik az ezeket a termékeket előállító, jellemzően kis- és középvállalkozások, például ha a tudástranszfer lehetőségeivel élni kívánnak. Ezért egy információshop felállítását indítványozta, amely a mezőgazdasági termékekre, az élelmiszerekre vonatkozóan minden tájékoztatást megadhat az innovációs lehetőségekről, s fontos szerepet tölthet be az akadályok lebontásában és a korszerű, egészséges termelési eljárások kialakításában, illetve elterjesztésében, továbbá az európai élelmiszer-biztonsági előírások betartatásában is. Szerinte egyszerre szolgálhatja ez a hálózat a hagyományos élelmiszerek megőrzését és megóvását, a korszerű termelési eljárásokhoz való hozzáférést és az egészséges táplálkozás iránti fogyasztói igények kielégítését.

Magyar részről többek között Bedő Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézetének igazgatója beszélt a tudástranszfer jelentőségéről. Nézete szerint az agrárium szempontjából kivételes lehetőséget teremt a kormány és az EU támogatási politikája a tudástranszfer ösztönzésére. A tekintélyes szakember jó példaként említette a kutatóintézet és a spin-off cégek együttműködését, például a gabonatermesztési technológiafejlesztés és finanszírozás terén, amelynek egyik konkrét eredménye a híres Gyermelyi Tészta.

A téma rendkívüli időszerűségét bizonyítja, hogy nem is tudtak minden részvételi kérelmet elfogadni a budapesti konferenciára. Antal Zsuzsa, a TéT Alapítvány projektmenedzsere szerint magyar szempontból fontos eredménynek mondható az, hogy sikerült bizottsági szakembereket és hazai döntéshozókat egy asztalhoz ültetni az innováció lehetőségeinek áttekintésére.

innováció Tudományos és Technológiai Alapítvány tét
Kapcsolódó cikkek