Magyar gazdaság

Mi a legvonzóbb Magyarországon?

Hazánk a tavalyi 42. helyről a 47.-re csúszott vissza a világ országainak versenyképességi listáján, amelyet az IMD nemzetközi üzleti iskola állított össze az ICEG European Center közreműködésével.

Az elemzés szerint a lista élén az USA és Hongkong áll, megelőzve a tavalyi első és most harmadik helyezett Szingapúrt. Az IMD a versenyképességet a gazdasági teljesítmény, a kormányok hatékonysága, az üzleti hatékonyság, valamint a meglévő infrastruktúra alapján vizsgálja, és vállalati vezetőket kérdez meg.

Magyarország a gazdasági teljesítmények rangsorában közvetlenül megelőzi Ukrajnát, de lemarad Szlovénia mögött a 44. helyen, míg egy évvel korábban a 40. volt. A kormány hatékonysági mutatója hazánk esetében az 52. helyet biztosította az előző évi 51.-kel rangsorral szemben. Az üzleti hatékonyság alapján Magyarország követve Romániát és megelőzve Argentínát az előző évi 47. helyről az 50.-re csúszott vissza a listán. Az infrastruktúra szempontjából Magyarország változatlanul a 35. helyen áll, és követi Lengyelországot, míg Litvániát megelőzi.

A megkérdezett döntéshozók szerint Magyarországon a legvonzóbb a képzett munkaerő, a második és harmadik helyen pedig a megbízható infrastruktúra és a magas oktatási szint szerepel az attraktív tényezők között. A negyedik és ötödik helyen a munkaerő termelékenysége, valamint a versenyképes adórendszer szerepel. A legkevésbé vonzónak a megkérdezettek a politikai stabilitást, a korrupciós helyzetet, valamint a szabályozói terheket jelölték meg.

A kormányzat és az üzleti tevékenységek hatékonysága egyaránt romlott az elmúlt évben, előbbi tekintetében egy, utóbbiban három hellyel csúsztunk hátrább. Hozzá kell tenni, hogy a kormányzat hatékonysága 2007 óta folyamatos romlást mutat, míg az üzleti életben csak 2009 és 2010 között tapasztalt javulást az IMD, 2010-ről 2011-re ismét hátrébb csúsztunk a listán.

adórendszer ICEG versenyképesség IMD oktatás infrastruktúra
Kapcsolódó cikkek