Magyar gazdaság

„Nagyon gyorsan kell gyorsítani”

Magyarország három hellyel esett vissza, és hetedik lett az uniós források lekötésében a 2004-től csatlakozott tíz kelet-közép-európai állam ranglistáján 2010-ben.

A KPMG tanácsadó cég tanulmánya szerint Magyarország a középmezőnybe került 2010-es teljesítménye alapján: a rendelkezésére álló 29,3 milliárd eurós uniós forrás 51 százalékos leszerződésével a hetedik, a 16 százalékos kifizetési rátával pedig az ötödik hellyel kell beérnünk. A hazai operatív programok forrásaiból 15 milliárd euró összegű támogatási szerződést kötöttek, és 4,8 milliárd eurót már ki is fizettek a kedvezményezettek részére.

Várnai Éva, a KPMG magyarországi partnere leginkább a kifizetések gyorsításának fontosságára hívta fel a figyelmet. Csatlakozott ehhez a véleményhez Matolcsy János, a KPMG igazgatója is, aki arra figyelmeztetett, hogy a kifizetés, az egyre nagyobb tömegű projekt kezelése irtózatos feladatot jelent majd a még hátralévő években.

„Nagyon gyorsan kell gyorsítani” – hangsúlyozták mind a ketten, és ez a megjegyzésük nemcsak Magyarországra vonatkozott. Várnai Éva ugyanakkor arra is rámutatott, hogy térségi összevetésben pozíciónk csak kis mértékben romlott, és nem csupán ez határozza meg, hogy egy ország milyen jól használja ki az uniós források adta lehetőségeket. „A régiós pozíció másodlagos, az a fontos, hogy a források elköltése hozzájáruljon az előzetesen kitűzött célok eléréséhez, és mindez kellő hatékonysággal történjen” – tette hozzá.

Azért is fontos a gyorsítás a KPMG szakértői szerint, mert ahogy közeledünk a költségvetési időszak végéhez, úgy nő az abszorpciós kockázat. Ez egy módon küszöbölhető ki, hogy „ne legyen pénz, ami beragad”. Emellett a tényleges forrásfelhasználást csökkentheti a szabálytalan kifizetési kockázat is. Nálunk tavaly feltűnően megnőtt a szabálytalanságok miatt indított vizsgálatok száma az EU-forrásból támogatott projektek körében.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

támogatás lehívás szerződés versenyképesség KPMG
Kapcsolódó cikkek