Magyar gazdaság

Német befektetőket csalogat Orbán

Angela Merkel jónak minősítette a kétoldalú kapcsolatokat, amelyet szerinte a Magyarországon megvalósuló jelentős mértékű német beruházások is jeleznek.

Magyarország már a jövő évre vonatkozó finanszírozási terveken dolgozik, ugyanis teljesült az ország idei évre vonatkozó négymilliárd eurós devizakötvény-kibocsátási terve, miután szerdán az Államadósság-kezelő Központ egymilliárd eurónyi kötvényt adott el – emelte ki Orbán Viktor kormányfő Berlinben, miután tárgyalt a német kancellárral.

Angela Merkel jónak minősítette a kétoldalú kapcsolatokat, amelyet szerinte a Magyarországon megvalósuló jelentős mértékű német beruházások is jeleznek. A kormányfő ezzel kapcsolatban elmondta: a német cégek forgatják vissza a legtöbb profitot Magyarországon a külföldi társaságok közül. „Ez azt mutatja, hogy Németország stratégiai partnerként tekint Magyarországra” – mondta Orbán Viktor.

A kétnapos látogatásra Németországba érkező kormányfőt Matolcsy György nemzetgazdasági, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, továbbá Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is elkísérte. A legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank a magyar küldöttség számára két fontos fórumot is szervezett.

Az elsőt a Deutsche Bank berlini képviseletén este tartották, ahol a magyar kormányfő 300 meghívott – köztük a gazdasági és politikai élet képviselői – előtt a magyar gazdaság reformjára vonatkozó törekvéseket, illetve a befektetési környezetet ismertette. A második hasonló fórumot ma tartják Frankfurtban, ahol a kormányfő – és várhatóan Matolcsy György gazdasági miniszter is – egyfajta befektetői prezentációt tart. VG

fellegi befektető EU-elnökség
Kapcsolódó cikkek