Magyar gazdaság

Közel az államcsőd - Bernanke is kongatja a vészharangot

Ben Bernanke, a Fed elnöke arra szólította fel az amerikai politikusokat, hogy ne használják politika fegyverként az államadósság kérdését.

Bernanke televíziós beszédében hangsúlyozta, hogy az államadósságra vonatkozó plafont nem szabad politikai ütőkártyaként használni arra, hogy költségcsökkentéseket erőltessenek keresztül a törvényhozáson. Hozzátette: amennyiben az államadósság korlátot nem emelik fel, veszélybe kerülhet az Egyesült Államok hitelessége.

A Fed elnöke az ABC-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az amerikai államkötvények után járó hozamok kifizetésének akár átmeneti felfüggesztése is komoly töréseket okozhat a globális pénzpiacon, alapvető kételyek ébreszt az amerikai hitelességgel szemben és a hitelbesorolás leminősítését vonhatja maga után. Bernanke megjegyezte, hogy a túl magas adósságszint hatására a döntéshozók kevésbé képesek megfelelően kezelni a gazdasági sokkokat. És bár nincs történelmi tapasztalat arra, hogy mikor kezd el jelentős károkat okozni az amerikai eladósodottsággal kapcsolatos aggodalom, abban mindenki biztos lehet, hogy megfelelő korrekciós lépések nélkül előbb-utóbb eljutunk ehhez a ponthoz.

Mint arról egy hete beszámoltunk, egyre több republikánus honatya véli úgy, hogy akár még hasznos is lehetne, ha nem sikerülne megemelni az államadósság-plafont az augusztus 2-i határidőig, és az USA egy időre fizetésképtelenné válna.

Ezzel szerintük rá lehetne szorítani a demokratákat, hogy keményebb takarékossági politika mellett kötelezzék el magukat. A demokraták hevesen ellenzik a felvetést, és gazdasági káosszal riogatnak.

Vezető republikánus politikusok is egyre hangosabban kezdtek el azzal a gondolattal játszani az utóbbi napokban, hogy egy átmeneti fizetésképtelenség akár kívánatos is lehet, ha ennek hatására könnyebb lesz rábírni a demokrata adminisztrációt a szigorúbb költségvetési lefaragásokra. A felvetés egyik fő kiváltója az a nyilatkozat volt, amelyet George Soros egykori szövetségese, Stan Druckenmiller befektető tett a múlt hónapban – emlékeztet a Reuters. Druckenmiller is úgy fogalmazott, hogy támogatna is egy átmeneti fizetésképtelenséget, ha az hozzájárulna az 1400 milliárd dolláros éves költségvetési deficit számottevő lefaragásához.

A lehetőségért korántsem lelkesednek annyira a pénzpiaci szereplők, mint egyes republikánus politikusok. A Moody’s és a Standard & Poor’s hitelminősítők már a hónap elején figyelmeztettek arra, hogy ronthatják az Egyesült Államok besorolását.

hitelminősítő republikánus Bernanke államadósság USA államacsőd amerikai
Kapcsolódó cikkek