Magyar gazdaság

MNB - Lehet, hogy többletjövedelmünk keletkezik?

Egységes maradt az MNB monetáris tanácsa májusban is – derült ki a legutóbbi kamatmeghatározó ülés rövidített jegyzőkönyvéből. Bár az infláció és a maginfláció alakulása is kedvezőtlenebb volt annál, amire a jegybank erőteljesen számított, a 6 százalékos alapkamat mellett még így is elérhetőnek tartják a célkitűzést, azaz 2012-re a 3 százalékos áremelkedést.

Idénre még – összhangban a piaci elemzőkkel – a jegybanki cél fölötti pénzromlást várnak, amiért főleg az üzemanyagok és az élelmiszerek okolhatók. A monetáris tanácsi tagok egyetértettek abban, hogy a visszafogott belső kereslet továbbra is lefelé szorítja az inflációt.

Megoszlott ugyanakkor a megítélésük az adókiengedés és a nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésének háztartási fogyasztásra gyakorolt hatásáról. Többen úgy érveltek, hogy a háztartásokat további alkalmazkodásra sarkallja a magas eladósodottság, illetve jelentős törlesztőteher, így esetleges többletjövedelmüket tartozásaik csökkentésére fordítják majd.

A szakértők nagyobbik része továbbra is a 6 százalékos alapkamat tartását valószínűsíti az idén, legfeljebb az év végén lehet minimális változtatás. Mostanában főként a jelzálog-hitelezés alacsony szintje, illetve a kormány adósmentési tervei miatt aggódik a jegybank. Simor András jegybankelnök az elmúlt napokban több helyen is kifejezte, hogy nem ért egyet azzal, ahogyan a kormány a helyzetet kezeli. A törlesztőrészletek befagyasztása csak elodázza a gondokat, miközben a kilakoltatások ütemezése nem segíti a hitelállomány kitisztulását.

eladósodottság adókiengedés Monetáris Tanács magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek