Magyar gazdaság

Simor: Nagyobb költségsokkokkal számolunk

A Monetáris Tanács egyhangúlag döntött az alapkamat változatlanul tartásáról – mondta mai sajtótájékoztatóján Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A ráta 6 százalék.

A jegybank elnöke a kamatdöntéshez kapcsolódó sajtótájékoztatóján elmondta: a Monetáris Tanács elsősorban az inflációs előrejelzésére alapozva hozta meg döntését. Az MNB szerint a következő két évben folytatódik a kilábalás, de a kibocsátás elmarad a potenciális szinttől, a kereslet lassan élénkül. Ezért az esetleges költségsokkok ellenére is 3 százalékos célra süllyedhet az 2012 végére.

Az infláció az idei évben jóval 3 százalék fölött lehet, ehhez azonban hosszabb ideig fent kell tartani a jelenlegi kamatszintet. Hogy ez az időtáv konkrétan mit jelent, arra vonatkozólag a jegybank elnöke nem adott tájékoztatást. Simor hozzátette: a nyersanyagárak emelkedése a maginflációban is megjelenik, ennek hatása az utóbbi hónapokban erősödött, így most nagyobb költségsokkokkal számolnak, mint három hónappal ezelőtt. A gyenge belső kereslet és magas emellett beszűkíti a mozgásteret, így 2012 végén a két tényező együttes hatására elérhető lehet az inflációs cél.

A Monetáris Tanács kétirányú kockázatokat lát. A magasabb infláció irányába mutató pálya része, hogy az olaj- és mezőgazdasági termékek világpiaci áremelkedése folytatódik, ez eltérítheti az inflációt a korábban feltételezettől. Szintén felfelé mutató kockázat az eurózóna adósságválsága, ami kedvezőtlenül érintheti a forinteszközök kockázatát, ezáltal az árfolyamot is. A lefelé mutató kockázatok közé tartozik a kormány költségcsökkentő intézkedéseiből adódó forinterősödés.

Az MNB szerint, bár a kilábalás folytatódik, a kibocsátás gyengélkedik, a munkanélküliség pedig magas marad. A beérkezett adatok szerint nem élénkül a lakossági fogyasztás, a háztartások megtakarításai a korábbi várakozásoknál is nagyobbak. A növekedési kilátások bizonytalanok, ez pedig széles körben mérsékli a beruházásokat. A foglalkoztatás csak jelentős késéssel, lassan követi a konjunktúra javulását, a munkanélküliség tartósan 10 százalék felett marad. Az MNB 0,3 százalékos csökkenésre számít a 2011-es és 2012-es prognózisát tekintve. Ezzel 2,6 százalékos, illetve 2,7 százalékos lehet a 2011-es, illetve 2012-es növekedés.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A ráta 6 százalék. A piaci szereplők is a 6 százalékos alapkamat szinten tartását várják, miután a középtávú 3 százalékos inflációs cél valószínűleg elérhető a jelenlegi monetáris politikával. A májusi 3,9 százalékos fogyasztói árindex is jelentősen alacsonyabb lett a piaci konszenzusnál, mindazonáltal az élelmiszer- és energiaárak infláció növelő kockázata továbbra is a rendszerben maradt.

Az Equilor elemzésében kitér arra, hogy a jelenlegi feltételek fennmaradása esetén az irányadó ráta változatlan szinten maradhat az év végéig. A mai napon vitatja a jegybank az inflációs jelentést is, amelyet érdemes figyelemmel kísérni, miután erősen befolyásolhatják a számok a jövőbeli kamatpálya alakulását.

Június az ötödik hónap, amikor a testület nem változtat a jegybanki alapkamaton, ezt megelőzően, november és január között összesen 75 bázisponttal emelkedett a ráta. A hét tagra kiegészült, teljes körű monetáris tanács minden tagja a 6 százalékos alapkamat tartására szavazott a megelőző, május 16-i kamatdöntő ülésen.

alapkamat kamattartás infláció MNB középtávú cél jegybank
Kapcsolódó cikkek