Magyar gazdaság

"Totális megfélemlítés, munkatáborok" - Tiltakozik a VDSZ

Totális megfélemlítés lehet az eredménye annak az új intézkedésnek, amely arra kötelezi az állami cégek vezetőit, hogy "jelentsenek" a náluk működő szakszervezetről – fogalmaz a vegyipari szakszervezet.

A jelentésben fel kell tüntetni, hogy a szervezet mikor, milyen demonstráción, vagy sztrájkban vett részt – olvasható a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közleményében.

A szakszervezetek teljes megfélemlítésétől tart a vegyipari ágazat, mióta tudomására jutott, hogy az állami tulajdonú cégek vezetőit utasították, készítsenek "jelentést" a cégüknél működő szakszervezetekről. Az összeállításnak azt is tartalmaznia kell, hogy milyen érdekvédelmi akción vett részt, s tervez-e újat a helyi szervezet.

A VDSZ-nél attól tartanak, hogy a kormányzati példa a magánszféra munkáltatóit is felbátorítja, s a szakszervezetek üldözése, vagy teljes elűzése a munkahelyekről általános gyakorlat lesz - nyilatkozta Székely tamás, a VDSZ elnöke. A szervezet az intézkedést aggályosnak tartja, ezért elképzelhető, hogy ombudsmani vizsgálatot kér az ügyben.

Az érdekvédő szerint aggályos a közmunkaterv is, mert annak bizonyos vonatkozásai - például a csoportos munkahelyre szállítás, a barakkokban való elhelyezés - a munkatáborokra emlékeztet, ráadásul az egyhavi bérből legfeljebb egy hétig él meg egy négytagú család. Ez családok ezreinek a teljes elszegényedéséhez vezethet - állítja Székely, aki szerint napról, napra bővül az a lista, ami miatt összefogva készülnek tiltakozni a szakszervezetek, például június 29-én, országos félpályás útlezárással. A vegyipari ágazat a napokban úgy döntött, nagy létszámmal csatlakozik a rendvédelmiek által szervezett akcióhoz, a felhívásra egyre többen jelentkeznek az ágazatból.

 

közmunka sztrájk demonstráció vegyipari szakszervezet VDSZ jelentés
Kapcsolódó cikkek