Magyar gazdaság

Dublin megszabadult a Bank of Ireland egy részétől

Az euróövezetnek erősebb gazdasági kormányzásra van szüksége annak érdekében, hogy kezelje belső gyengeségeit és megfelelően tudjon fellépni válság idején - mondta Carlos Costa, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja hétfőn. Kiemelte: a portugál bankok megfelelően szerepeltek a legutóbbi stresszteszten.

A szakember egy lisszaboni konferencián elmondta: "Már van egy monetáris szerv. Ami hiányzik, az egy szilárd gazdasági szerv".

Az EKB kormányzótanácsának tagja, egyben a portugál központi bank elnöke arról tájékoztatott, hogy a portugál bankok továbbra is rászorulnak az EKB likviditási eszközeinek támogatására. Ez azonban nem tartható fenn hosszú távon, így a hitelintézeteket a folyamatos és megfelelő finanszírozás biztosítására kell ösztönözni - tette hozzá.

Carlos Costa kiemelte, hogy a portugál bankok megfelelően vizsgáztak a banki stresszteszt alkalmával, amelyen elégséges tőkeszinteket értek el.

Közben hétfőn hajnalban az ír pénzügyminiszter Michael Noonan bejelentette, hogy sikerült 1,12 milliárd euróért egy meg nem nevezett magánbefektetői csoportnak eladni a Bank of Irelandben meglévő állami részesedés egy részét. A kormányzati előirányzat szerint a bankban minimum 68 százalékos tulajdonhányaddal magánbefektetőknek kell jelen lenni, és ehhez azonnali részvénypakett értékesítésre van szükség.

Bár nem túl nagy falat ez az összeg az ír költségvetésnek, mégis piaci forrást jelent, ráadásul a toxikus eszközök fölött diszponáló ír bankoktól jobb megszabadulnia a kormánynak is. Talán ezért sem véletlen, hogy nem nevezték meg a vevőkört.

Bank of Ireland EKB Bank monetáris politika Costa
Kapcsolódó cikkek