Magyar gazdaság

Lezárhatnák a bankszámlákat - Könnyebb lesz az adósságbehajtás az EU-ban

Az Európai Bizottság meg akarja könnyíteni az európai vállalatoknak a külföldi adósságok behajtását. Viviane Reding, az EU igazságügyi biztosa hétfőn Európára kiterjedő egységes eljárásra vonatkozó rendeletet ismertet hétfőn – írja a Handelsblatt.

"Gondoskodnunk kell arról, hogy a külföldi követeléseket éppen olyan egyszerűen lehessen behajtani, mint a belföldön" - hangoztatta Reding a német üzleti lapnak nyilatkozva. Jelenleg ugyanis a határokon átnyúló követelések kereken 60 százalékát azért nem hajtják be, mert a vállalatok az átláthatatlan, hosszadalmas és drága jogvitáktól tartanak. "A behajthatatlan követelések miatt a vállalatok az éves forgalmuknak mintegy 2,6 százalékát vesztik el. A gazdaságilag súlyos időkben ezt nem engedhetjük meg " - hangoztatta Reding.

A brüsszeli tervek szerint 27 nemzeti eljárás mellett jövőben párhuzamosan egy EU-eljárásra is sor kerülne. Így pedig a hitelezők könnyebben jutnak majd információkhoz az adósaikról, és könnyebben járhatnak el velük szemben. Ez egy Európára-kiterjedő egységes nyomtatvánnyal történik, amelynek segítségével a hitelezők a bíróságokhoz fordulhatnak. Ezenkívül az Európai Bizottság meg akarja teremteni annak a lehetőségét is, hogy zároltassák a folyószámlákat, megakadályozva azt, hogy pénzek hirtelen eltűnhessenek.

Az Európai Bizottság szerint - írja a Handelsblatt - a vállalatok 70 százaléka az adósságok behajtásának más uniós államokban jelentkező nehézségeit tartják annak fő akadályának, amiért nem folytatnak határokon átnyúló kereskedelmet. "Növelnünk kell a vállalatoknak a belső piacba vetett bizalmát, különben semmisem ösztönöz a határokon átnyúló folytatására" - hangoztatta Reding.

Egy európai a határokon átnyúló adósságbehajtás jelentősen leegyszerűsíti majd a folyamatot és javítana a belső piacba vetett bizalmat. A rendeletnek pedig amilyen gyorsan csak lehet, hatályba kell lépnie. Az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak azonban előbb jóvá kell hagyniuk.

bizottság tartozás Reding követelés behajtás
Kapcsolódó cikkek