Magyar gazdaság

Nyugdíjreform - Elképesztően romlott a háztartások pénzügyi helyzete

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kiadott pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2011 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,8 százalékát érte el. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP -4,9 százaléka volt az elmúlt egy évben. Az államháztartás nettó finanszírozási képességének jelentős emelkedése és a háztartások finanszírozási képességének jelentős csökkenése a 2011 első negyedévében elszámolt, a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatt.

A háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer az éves 9,7 százaléka következtében alakult ki. A magán-nyugdíjpénztári kilépések miatt a háztartások által az államháztartásnak nyújtott "tőketranszfer" figyelembe vétele nélkül az államháztartás nettó finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP -4,8 százaléka (-1327 milliárd forint) volt – áll az MNB pénzügyi számlák adataiban.

Az idei év első negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP 35,7 százalékát érte el, amely 2252 milliárd forint. A magánnyugdíj-pénztári kilépésekhez kapcsolódó tőketranszfer elszámolása nélkül az első negyedéves finanszírozási képesség a negyedéves GDP -6,3 százaléka (-398 milliárd forint) volt.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2011 első negyedévének végén a GDP 81,9 százalékát tette ki, amely 22458 milliárd forintot jelent.

A bruttó adósságot az első negyedév végéig nem érintette a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti tőketranszfer, mivel a magánnyugdíj-pénztárak még nem utalták át az államháztartás számára a kilépők vagyonát, így még nem kezdődött el az állampapírok bevonása és más vagyonelemek értékesítése – írja az MNB.

2011 első negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási képessége (2285 milliárd forint) elsősorban a magánnyugdíj-pénztárakkal szembeni egyéb követelések növekedését tükrözi. Emellett a központi kormányzat eszközei közül számottevően nőttek a központi banknál elhelyezett betétek és a hitelintézeteknek nyújtott hitelek, miközben jelentősen nőttek értékpapír tartozásai és csökkentek hiteltartozásai. A helyi önkormányzatok finanszírozási képessége (51 milliárd forint) elsősorban betéteik növekedésében tükröződött. A társadalombiztosítási alapok finanszírozási igényüket (85 milliárd forint) alapvetően a központi kormányzattól felvett hitellel fedezték.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2011 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -4,9 százalékát érte el (-1339 milliárd forint). A magánnyugdíj-pénztári kilépések miatt az államháztartásnak fizetett tőketranszfer nélkül számolt finanszírozási képesség az elmúlt egy évben a GDP 4,8 százaléka (1311 milliárd forint) volt.

Az első negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -37,2 százaléka volt, amely -2348 milliárd forint. A magánnyugdíj-pénztári kilépésekhez kapcsolódó tőketranszfer elszámolása nélkül az első negyedéves finanszírozási képesség a negyedéves GDP 4,8 százaléka (302 milliárd forint) volt.

2011 első negyedévében a háztartások pénzügyi eszközeinek esetében elsősorban a magán-nyugdíjpénztárakkal szembeni tartalékok csökkenése volt jelentős, a pénztárakból való kilépések miatt. Az eszközök esetében emellett számottevő volt a készpénz csökkenése, valamint a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok és az egyéb követelések növekedése. A kötelezettségek esetében a forinthitelek növekedése és a devizahiteleknek a forinthitelek növekedésénél nagyobb mértékű csökkenése volt jellemző.

államadósság magán-nyugdíjpénztár adósság MNB pénzügyi számlák nyugdíj
Kapcsolódó cikkek