Magyar gazdaság

Újabb államra sújtott le a Moody's

Két fokozattal, A2-ről Baa1-re minősítette le Ciprus adósságait a Moody’s - számol be a Reuters. Az ország legfontosabb erőművében július 11-én történt robbanás, amely rendszeres áramkimaradásokat, s ezzel komoly gazdasági károkat okoz.

A leminősítés mellé negatív kilátásokat is rendelt a Moody''s. A lépést azzal indokolta, hogy rossz a szigetország fiskális pozíciója, illetve a múlt heti erőmű-robbanásnak várhatóan súlyos gazdasági és költségvetési következményei lesznek.

A költségvetési konszolidációt megnehezíti a megosztott belpolitikai helyzet. Ciprusra ráadásul erősebben hatnak a görög események, a Moody’s szerint a ciprusi bankok állami segítségre szorulnak majd.

Az ország legfontosabb erőművében történt robbanás következtében tiznhárman vesztették életüket. A katasztrófát egy nem megfelelően tárolt lőporszállítmány okozta, amelyet 2009-ben koboztak el egy iráni hajóról, mert ezzel a legénység megszegte az iráni fegyverexportra vonatkozó ENSZ-tiltást. Ciprus már néhány napja jelezte, hogy az esemény akkora kiesést okoz a gazdaságnak, hogy vélhetően külföldi segítségre szorulnak.

A ciprusi költségvetés hiánya a 5,1 százalékának felel meg, államadóssága pedig a GDP 60 százalék, ezért fiskálisan sokkal jobb helyzetben van, mint a pénzügyi támogatást élvező Görögország, Írország és Portugália.

állami segítség leminősítés Ciprus Moodys Görögország
Kapcsolódó cikkek