Magyar gazdaság

Az uniós pénzpiaci adó miatt fenyegetőzik a londoni City

Torzítja a piacokat és veszélyeztetheti a gazdasági növekedést az EU vezetői által fontolgatott pénzügyi tranzakciós adó – véli a Brit Bankárok Szövetsége.

Brian Mairs, a londoni székhelyű lobbicsoport szóvivője szerint a hitelezők ugyanúgy áthárítanák az ügyfelekre az adót, mint ahogy ez a részvényvásárlásokra bevezetett tekintetében Nagy-Britanniában történt. "Egy ilyen adó csak akkor lenne életképes, ha globális méretekben vezetnék be, mert különben torzítaná a globális pénzpiacokat" – fejtegette a Bloombergnek nyilatkozva. Mairs megjegyezte, hogy jelenleg a növekedés elősegítése a cél, ezért kellemetlen következményei lehetnek egy ilyen adó bevezetésének.

A tervek szerint a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó adót az EU egész területén bevezetnék, feltéve, ha sikerül keresztülvinni az elképzelést. A Bloomberg úgy tudja, hogy a brit kormány összecsap a kérdésben a német és francia kabinettel. London ugyanis attól tart, hogy a világ legfontosabb pénzügyi központja, a City túl drágán fizetné meg ezt az adót, ezzel pedig csökkenne a pénzügyi centrum versenyképessége. Az Európai Bizottság a G20 november 3-i ülése előtt hozza nyilvánosságra a tranzakciós adóra vonatkozó javaslatát, ezzel Brüsszel – immár sokadszorra – teszi az asztalra a tervet.

Az adófajta Tobin-adó néven is ismert. Az elképzelés James Tobin amerikai közgazdásztól származik. A Nobel-díjas gazdasági szakértő a múlt század hetvenes éveinek elején dolgozta ki az ötletet, a nemzetközi devizaügyletekkel összefüggésben. Azóta számos alkalommal előkerült a politikai diskurzusban, különösen a világméretű gazdasági válság elmélyülése után. Az Európai Bizottság július elején közölte, hogy a pénzügyi tranzakciók megadóztatását tervezi, a bevételből az uniós költségvetés és a tagországok költségvetése is részesülne.

A hétéves uniós költségvetés tervezetét ismertetve José Manuel Barroso , az Európai Bizottság elnöke június végén azt követelte, hogy bevételek terén jusson nagyobb rész a "saját forrásoknak", a Brüsszelnek fizetendő adóknak, pótolva az EU-tagállamok hozzájárulásait. "Ambiciózus és egyidejűleg felelősségteljes költségvetést javaslunk" - hangoztatta Barroso.

A londoni kormány attól fél, hogy a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adó aránytalanul büntetné a londoni Cityt, ahonnan a kereskedők és a bankok valószínűleg New Yorkba vagy a Távol-Keletre települnének át. gy nemrégiben közölt Eurobarometer-felmérés szerint az EU-ban a megkérdezettek 61 százaléka támogatja a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adót, beleértve a britek kétharmadát.

tranzakciós német London EU Barroso City adó Francia tobin-adó
Kapcsolódó cikkek