Magyar gazdaság

Csak a csoda segíthet Pest megyén - A túlélés a tét

A túlélés biztosítása volt a feladata a Pest Megyei Közgyűlés mai ülésének. A krónikus pénzhiányban szenvedő megyében a cél az, hogy botrányok nélkül elkezdődhessen az iskolaév, megmaradhasson a megyei könyvtár, és hogy az önkormányzat minden egyéb fizetési kötelezettségét is teljesíteni tudja. Részmegoldások születtek is, de a végleges segítséget már csak az államtól várják.

„Ez már nem rajtunk múlik, a működőképesség határához, sőt, talán már azon túl is léptünk” – mondta el a Világgazdaságnak Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke. A nagy anyagi bajban lévő megye legújabban azért került be a hírekbe, mert a tankönyvterjesztők ellenük is bojkottot hirdettek, miután nem fizették ki még a tavalyi tartozásukat sem abból az összegből, amelyet a rászorulók tankönyveinek megvásárlása utalt nekik az állam.

Ambrus elmondása szerint egy 50 millió forintos hátralékról van szó, ezt azonban most nem tudják honnan előteremteni, végső esetben használt tankönyvekkel kezdik a diákok a szeptembert. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy konzultációba kezd az érintettekkel a gyors megoldásért. A sajtófőnök kérdésünkre elmondta: ez alatt azt kellett érteni, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium küldött nekik egy levelet, amelyben megkérdezték, tudja-e a megye finanszírozni a tankönyvvásárlást, ők pedig válaszoltak, hogy nem. Most az államban bíznak, hogy onnan érkezhet mentőöv.

Pedig amikor elkezdődik az iskolaév, nem csak az lesz a kérdés, miből tanulnak a diákok, hanem az is, hogy mit ehetnek. Az önkormányzat ma felhatalmazta Szűcs Lajos elnököt, hogy felbontsa a szerződést a HunGast Kft-vel, amely eddig a megyei intézményekben a közétkeztetést végezte, s amely a tartozások miatt még a tavasszal beszüntette a szolgáltatást. A megoldást a helyi vállalkozók bevonása jelentheti.

A megyei könyvtár megmentéséhez szükség lesz Szentendre segítségére is – ez a város ad helyet az intézménynek –, viszont ebben valóban sikerrel járhat a megye. Csütörtök este a hvg.hu arról írt: olyan költségcsökkentésre lenne szükség, amely gyakorlatilag a könyvtár megszüntetését jelentené. Ambrus most lapunknak elmondta, hogy a helyzet azóta megváltozott, megkérték a szentendrei önkormányzatot, hogy az intézmény költségvetésének felé, 32 millió forintot, vállalják át, a kisváros vezetői pedig nyitottak a kérésre. Ha ezek a tervek megvalósulnak, akkor valóban nem kell elküldeni senkit.

Elköltötte az önkormányzat a kisebbségek támogatására kiutalt állami forrás nagy részét is. A pest megyei MSZP egy hete jelezte, hogy a megye hat kisebbségi önkormányzatának szánt támogatás eltűnt. A sajtófőnök most azt mondta: az összeg felét tudták a rendeltetési helyükre küldeni, a többit felemésztette a megye működtetése.

A helyzet rendezéséhez mindenképp állami segítséget venne igénybe Pest megye. Kérdésünkre, hogy ez mennyiben több a csodavárásnál, Ambrus András annyit mondott: az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak kiutalandó állami segítségben bíznak, valamint Nyitrai Zsolt államtitkár is ígért nekik 115 millió forintot. „Enélkül nem tudunk továbblépni” – tette hozzá.

általános iskola Pest megye önkormányzat HunGast tankönyv
Kapcsolódó cikkek