Magyar gazdaság

Elkerülhető az újabb recesszió

Gyenge növekedés várható a második félévben az Egyesült Államok gazdaságában, újabb recessziótól azonban nem kell tartani a Conference Board gazdaságkutató intézet csütörtökön megjelent felmérése szerint.

Az intézet összetett konjunktúramutatója (Leading Economic Index - LEI) 0,5 százalékkal 115,8 pontra emelkedett júliusban. Elemzők 0,2 százalékos javulást vártak.

A következő 3-6 hónapban várható folyamatokat jelző index májusban és júniusban is javult, de még így is arra utal, hogy a gazdaság nem bővül eléggé ahhoz, hogy érdemben csökkenjen a "A növekedési ütem szerény, és nemigen mutatkoznak gyorsulásra utaló jelek" - mondta Ken Goldstein, az intézet szakértője. A hónapról hónapra egy kicsit mégis emelkedő index azonban azt jelzi, hogy a világ legnagyobb gazdasága nem zuhan ismét recesszióba, az ősszel és télen szerény mértékű bővülés várható - tette hozzá.

Amerikában a hazai össztermék (GDP) az idei első félévben a legcsekélyebb mértékben bővült 2009 tavasza óta, amikor hivatalosan véget ért a legutóbbi A lassulás miatt felerősödtek a félelmek attól, hogy dupla mélypontú lehet a válság.

A LEI lassú javulása arra utal, hogy elkerülhető az újabb lejtmenet, a munkaerőpiacon viszont nem oldódik a feszültség. Legkevesebb 2,5-3 százalékos GDP-növekedés szükséges ahhoz, hogy stabilizálódjon a munkanélküliségi ráta - mondta Mark Zandi, a Moody''s vezető elemzője.

A LEI tíz elemből - egyebek mellett a lakásépítési engedélyek számának változására, valamint a munkanélküliség és az ipari rendelésállomány alakulására vonatkozó adatok alapján - áll össze, és a tapasztalatok szerint igen megbízhatóan jelzi előre a következő időszak fejleményeit. A Conference Board Kínától az euróövezeten át Ausztráliáig összesen 11 gazdasági erőközpont kilátásait elemzi a LEI felmérésekkel.

leading indicators Conference Board lei recesszió
Kapcsolódó cikkek