Magyar gazdaság

Greenspan: Az euró összeomlik

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve korábbi elnöke, Alan Greenspan azt mondta egy washingtoni konferencián, hogy az euró összeomlik, és ez nehézségeket okoz máshol.

Sokak által a világgazdasági válság egyik fő okozójának tartott korábbi Fed-elnök azt is hangsúlyozta, hogy ez euróövezet nehézségei árthatnak az amerikai vállalatok jövedelmezőségének is. Greenspan szerint a bizonytalanság szintje már visszaveti a növekedést, azonban az Egyesült Államok még nincs W-alakú recesszióban - jelenti a Bloomberg.

Ugyanakkor az észt jegybank elnöke szerint a piac túlreagálja az euróválságot. Véleménye szerint az euró idei bevezetésének szerepe volt abban, hogy 8,4 százalékkal tudjon növekedni az észt gazdaság az első fél évben. Az euróövezetben a 0,2 százalékon alakult idén a második negyedévben az év első három hónapjához képest, amely a legalacsonyabb szint, mióta kilábalt a gazdaság a recesszióból 2009-ben.

Ulo Kaasik, az észt jegybank helyettes kormányzója szerint a befektetők „túlreagálják” a kilábalás lassulását. Véleménye szerint még túl korai lenne arról beszélni, hogy az elmúlt hetekben a pénzügyi piacokon bekövetkezett fejlemények milyen hatással lesznek a gazdaságra.

A jegybankár úgy látja, hogy az euróövezet kilábalása gyors, és gyorsabb, mint egy évvel korábban várták. A második negyedéves adatok meglepték a piacokat, amelyet túlreagálnak, negatív irányban.

A Bloomberg elemzői konszenzusa 0,3 százalékos bővülést várt, és az első negyedben 0,8 százalék volt a növekedés az euróövezetben. A gazdasági növekedés az egész világon lassul. Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve a hónapban jelezte, nulla közelében tartja a kamatot 2013 közepéig, amely segíti a gazdaság helyreállását. A Fed szerint a növekedés „lényegesen lassabb” lesz a vártnál.

Fed Amerika szétesés euró greenspan válság recesszió jegybank
Kapcsolódó cikkek