Magyar gazdaság

Ma Berlusconi próbálja felrázni a piacokat

Az olasz kormány gazdasági csomagjáról beszél szerda délután a római parlament két házában Silvio Berlusconi miniszterelnök, aki így igyekszik visszaszerezni a piacok bizalmát. A milánói tőzsde folyamatos zuhanása miatt aggodalmát fejezte ki, azonnali és konkrét intézkedéseket sürgetett az olasz államfő is.

Két héttel a hetven milliárd eurós gazdasági megszorító csomag bevezetése után Silvio Berlusconi ismét a római parlamentben igyekszik megnyugtatni a pénzpiacokat. Az olasz sajtó szerint ez a célja a miniszterelnök felszólalásának szerdán 15 órakor a képviselőházban, 17.30-kor a szenátusban, melyet az olasz közszolgálati televízió egyenesben közvetít.

Berlusconi szavait a frakciók reagálásai követik szavazás nélkül. Ám a végső választ a milánói adja majd, amely kedden is a legrosszabbul szerepelt az európai piacok között. Annyira, hogy Giorgio Napolitano államfő aggodalmát fejezte ki az olasz gazdaság helyzete miatt, azonnali és konkrét lépéseket sürgetett kormány és ellenzék összefogásával.

A politikai egység már a megszorító csomag július 15-i megszavazásakor érvényesült, de mint azóta kiderült, ez sem volt elegendő az itáliai gazdaságba vetett bizalom helyreállításához. Hiába döntött úgy a római kormány, hogy az eredetileg fokozatosan és többnyire 2013-tól tervezett intézkedéseket már az idei évtől bevezeti a százhúsz százalék feletti államadósság visszaszorítása érdekében.

Júliusban hatályba lépett a közegészségügyi ellátás díjainak emelése, szeptembertől az évi kilencven ezer euró feletti nyugdíjakat adóztatják meg, 2011-13 között 270 millió eurós takarékossági programmal csökkentik a parlamenti kiadásokat.

A köztársasági elnöki palota is bejelentette, hogy továbbra sem emeli meg a 2008 óta befagyasztott fizetéseket, amivel az elnök és munkatársai összesen 15 millió eurót tudnak másfél év alatt visszaszolgáltatni az államkasszának. Napolitano kedden az Európai Központi Bank élére készülő Mario Draghi olasz jegybank elnökkel egyeztetett, egy héten belül másodszor.

Ellenzék, szakszervezetek és a Confindustria gyáriparos szövetség szerint a sokat hangoztatott gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatottság növeléséhez minőségi ugrás kell. A nyolc százalékos nem emelkedett ugyan, de a szakszervezetek adatai szerint szeptembertől ismét több mint hetvenezer munkahely forog veszélyben.

Az ellenzési képviselők ugyanakkor Berlusconi távozását követelik, s sürgetik, hogy Spanyolországhoz hasonlóan Olaszországban is legyenek előrehozott választások. 

A kormányon levő Szabadság Pártja (PdL) képviselőházi frakcióvezetője Fabrizio Cicchitto elképzelhetetlennek nevezte Berlusconi távozását. Az affaritaliani.it politikai honlap viszont máris új szakértői kormányt vázolt Mario Monti közgazdász, volt európai biztos vezetésével. A pénzügyi tárca élén Luca Cordero di Montezemolóval, a Ferrari elnökével.

Berlusconi csak akkor lesz hatásos, ha konkrétumokat mond - írta az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap. A piacok arra várnak választ, hogy ki dönt az olasz gazdaság sorsáról Berlusconi vagy a pénzügyminiszter Tremonti - jelentette ki Paolo Madron gazdasági újságíró a SkyTg24 hírcsatornának. Madron a kormánystabilitást eddig garantáló Berlusconi-Tremonti párosban bekövetkezett törésre emlékeztetett: a megszorító csomagot Tremonti Berlusconi nélkül mutatta be, ma Berlusconi lesz egyedül. Tremonti közben Luxemburgban Jean-Claude Junckerrel, az Eurócsoport elnökével tárgyal.

Hírügynökségi értesülések szerint Berlusconi a kormány, a gazdaság és az olasz bankrendszer stabilitásáról fog beszélni hangsúlyozva, hogy a kormányválság csak a spekulációnak és a pánikkeltésnek kedvezne. Beszédének másnapján, csütörtökön a a szociális partnerek egyeztetnek délelőtt a kormány, délután az ellenzék képviselőivel.

Ellenzék és a kormánypárti Északi Liga szerint a piac biztató jelzésként értékelte volna, ha a a római parlament nem megy szabadságra. Ezzel ellentétben - akármit is jelent be szerdán a miniszterelnök - csütörtöktől szeptember 12-ig a római felső- és alsóház vakáción lesz.

Berlusconi Olaszország Spanyolország Szenátus milánói tőzsde
Kapcsolódó cikkek