Magyar gazdaság

Orbán kellemetlen meglepetésre készül

Legalább 100 milliárd forintos hiány várható a költségvetésben a gazdasági növekedés lassulása miatt, amelyet a kormány bevételnöveléssel és kiadáscsökkentéssel fog orvosolni az ősszel.

Egyelőre a lassulása sem volt elég ahhoz, hogy az Orbán-kormány végre konkrétumot is mondjon a világot hónapok óta foglalkoztató és a magyar családok százezreit kétségbe ejtő válságjelenségekről. A miniszterelnök tegnapi sajtótájékoztatóján is csak arra készítette fel a lakosságot és a vállalkozásokat, hogy ősszel újabb kellemetlen meglepetések érhetnek mindenkit. „Fel kell készülni arra, hogy rendkívül kedvezőtlen körülmények között kell a jövőben boldogulnunk” – fogalmazott Orbán Viktor. A magyar gazdaság jelenlegi helyzetét a nyolcvanas évekhez hasonlította, amikor az ország szerinte hasonlóan nehéz külső körülményekkel nézett szembe, s hasonló adósságproblémákkal küzdött, mint ma. A gazdasági növekedés drámai lassulására vonatkozó GDP-adatok ellenére a kormányfő elkötelezettnek nevezte kormányát az államadósság további csökkentése iránt. Ez ügyben a Fidesz és a KDNP frakciója háromnapos ülést tart, ahol Orbán Viktor szerint „nagyon komoly további intézkedésekről” döntenek majd. A miniszterelnök szerint két százalék környékén lesz a gazdasági növekedés az idén Magyarországon. „Teljesen nyilvánvaló, hogy egy 3 százalékos bővülésre beállított költségvetés esetében, ahol a növekedés, úgy tudjuk, 2 százalék környékén lesz, ott az egy százalékkal alacsonyabb költségvetési bővülés miatt nyilvánvalóan keletkezik legalább 100 milliárd forintnyi hiány” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ennek ellenére a kormány tartani szeretné a korábban bejelentetett büdzsédeficitet, vagyis azt három százalék alá viszik, „akármi is potyogjon az égből”, mert Magyarország nem sodródhat a görög útra. Ezt a költségvetési lyukat a büdzsé kiadási és a bevételi oldalán is „további intézkedésekkel” orvosolják. Részleteket erről nem árult el a miniszterelnök, csak annyit, hogy nagyon komoly bürokráciacsökkentésre, illetve a gazdasági élet fellendítésére készülnek. Arra a kérdésre, hogy nem várható-e a szuperbruttó 2012-re tervezett kivezetésének, vagyis a jövő évi szja-csökkentésnek az elhalasztása, Orbán nem válaszolt. Egyértelművé tette azt is a miniszterelnök, hogy az ellenzék által a gazdaságpolitika bukását okozó arányos adórendszert nemhogy megszüntetni nem áll szándékában, de éppen ellenkezőleg, még teljesebb kiépítésében gondolkodik. „Két-három nagyon fontos elem hiányzik még ahhoz, hogy miénk legyen Európa legegyszerűbb, legkedvezőbb, legátláthatóbb adórendszere” – mondta Orbán Viktor.

A tegnapi kormányülésen három határozatot fogadott el a kabinet a devizahitelesek védelmében, s a kormányfő megígérte, nem lesz lehetőségük a pénzintézeteknek a bankadó áthárítására. A bankok amúgy is nehéz időszak előtt állnak, ugyanis Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy otthonvédelmi monitoringbizottságot is felállít, amelynek a feladata az lesz, hogy kikényszerítse a hitelintézetektől, hogy azok árképzése átlátható legyen. A bizottságot Kármán András, a tárca államtitkára vezeti, de a testület munkájában a PSZÁF és az MNB is részt vesz. „Jelenleg nagyon tarka képet mutat, hogy a bankok milyen mechanizmussal számolják ki a törlesztőrészleteket. Néha úgy tűnhet, hogy hasraütésszerűen állapítják meg” – indokolta a testület jogosságát a miniszterelnök. Orbán Viktor arról is jelentést kért a nemzetgazdasági minisztertől, hogy Magyarország miért sodródott bele a devizahitelezésbe, illetve megvizsgálná, hogy kiket terhel ezért a felelősség. A kormány tegnap elfogadta azt a rendeletet is, amely alapján az árfolyamrögzítést választók törlesztője 2015-től az addigi törlesztőnél legfeljebb 15 százalékkal lehessen magasabb. Szintén jogszabállyal elhárítják a jogi akadályait annak, hogy a Fészekrakó programos családok részt vegyenek az árfolyamrögzítésben.

„Magyarország még nincs kívül a veszélyzónán. Az a helyzet, hogy kedvezőtlen környezetben hatalmas adósságheggyel kell megbirkózni. Nem hagyjuk, hogy a válság árát az emberekkel fizettessék meg, mert a szociális konzultáción a válaszolók kétharmada erre utasított minket” – fogalmazott. A kormányfő arról is szólt: kampányba kezdenek, hogy minden devizahiteles család pontos információkat kapjon, tudhassa és mérlegelhesse, hogy igénybe kívánja-e venni az árfolyamgát lehetőségét.

törlesztőrészlet fészekrakó válság egységesítés
Kapcsolódó cikkek