Magyar gazdaság

Sztrájk a válságadó ellen: elmarad az olasz futball bajnokság nyitóköre

Elmarad az olasz első osztályú nemzeti focibajnokság, a Serie A e hét végére tervezett nyitóköre, mivel a játékosok a rájuk kivetett válságadó miatt sztrájkolnak.

A bajnokság kezdetéig sem sikerült megegyeznie a játékosok (AIC) és a klubok (Lega) szakszervezeteinek a kollektív szerződés megújításáról. Ez előző dokumentum a tavalyi évad végén lejárt.

A játékosok szervezetének elnöke, Damiano Tomassi szerint a tárgyalások a legutolsó percekig tartottak, ám nem sikerült megállapodásra jutniuk. Az AIC tagjai azon háborodtak fel, hogy a klubok a tavalyi szerződéseik keretei közé szerette volna visszaszorítani őket. A klubok viszont a kormány megszorító intézkedései részeként bevezetett, a magas jövedelműekre kirótt új adót szeretné áthárítani a játékosokra.

A szezon most szombaton kezdődött volna, a Siena-Fioretina, illetve a Cagliari-AC Milan meccsekkel. A Siena és a Cagliari klubvezetőin kívül nem akadt más csapat, aki hajlandó lett volna elfogadni a játékosok követeléseit. Tommasi a BBC értesülései szerint pénteken megpróbált egy ideiglenes, 2012 júniusig tartó szerződést elfogadtatni, mivel egyébként hónapokig is eltarthat a megegyezés, nem csak 15 napig.

A következő hétvégén nemzetközi meccseket tartanak, vagyis a szezon startja egészen szeptember 10-ig húzódhat. Hasonló viták voltak a legutóbbi szerződés lejárta, vagyis a 2009-10-es szezon végén is, ám akkor kétszer is sikerült az utolsó pillanatban megállapodásra jutni.

sztrájk Foci bajnokság olasz AIC Lega futball tommasi serie a
Kapcsolódó cikkek