Magyar gazdaság

A bankadóval a közös adózást vezeti be az EU a hátsó ajtón?

Az EU, a hírek szerint még a novemberi G20-as találkozó előtt rábólinthat a pénzügyi tranzakciós adóra, mely újfent jól mutatja az Unió politikai irányításában rejlő hiányosságokat, illetve hogy a döntéshozók továbbra is azt tartják szem előtt, ami szerintük a hazai közönség, és nem az eurózónába vetett bizalom visszaállítása számára lenne a legjobb. Amennyiben az EU továbbra is ezen az úton halad, úgy az erre szánt erőfeszítések várhatóan nem fogják elérni a kívánt hatást – véli az FXPro.

A tranzakciós (más néven Tobin adó) gondolata a pénzügyi válság kitörése óta már számtalanszor felmerült, mindeddig azonban egyszer sem jutott el a napirendig. Az adó- és/vagy szabályozási rendszerek variálása, az esetek túlnyomó részében inkább a kizsákmányolás, és nem annyira a pénzszerzés lehetőségének bizonyultak. London közben sikeresen bebiztosította magának nemzetközi pénzügyi központi státuszát, mégpedig az eurókötvény-piac növekedésén keresztül, miután a hitelfelvevőket gyakorlatilag kizárták az USA-ból.

A másik fontos tanulság, hogy míg eltolódnak ezek a pénzpiaci központok, addig utólag igencsak nehéz visszaállítani az eredeti helyzetet, még akkor is, ha már megszűnnek a szabályozási és/vagy adóbeli különbségek. Nagy-Britannia érthetően ellenzi ezt az adót, tekintettel, hogy Európa legnagyobb pénzügyi központját tudhatja magáénak. Továbbá, miután a kormányoknak jelenleg a nyugdíj-megtakarításra kell összpontosítaniuk, ez az adó aláásná azon országokat, melyek eleve alacsonyabb arányú államilag finanszírozott nyugdíjat biztosítanak (ugyancsak Nagy-Britannia). Az alaphelyzet látszólag abból áll, hogy a pénzügyi tranzakció egy rossz dolog, ez azonban egy eléggé gyenge és elhibázott kiindulási pont egy újfajta adó bevezetéséhez.

Azonban a mai bejelentés magától a Bizottságtól, egészen pontosan annak elnökétől, Barroso-tól származott. Barroso ezen felül a Bizottságnak is több hatalmat követel, továbbá, hogy az eurózóna kormányai közös eurókötvényeket bocsássanak ki. Így, míg a választók valószínűleg szimpatizálnak a pénzügyi tranzakciók megadóztatásával (azzal a téves feltevéssel, hogy míg ez egy "rossz" alternatíva, addig még mindig jobb a jövedelmek megadóztatásánál), addig az egész könnyen visszafelé sülhet el, amennyiben arra számítunk, hogy az EU ezzel valójában a közös adópolitikát akarja bevezetni a hátsó bejáraton.

A törvény támogatói szerint ezzel nagymértékben növelhető a teljes adóbevétel, azonban mire ott tartunk, hogy 2014-ben (a terv szerint) elinduljon az akció, addig elképzelhető, hogy már nem lesz miből adót szedni, amennyiben a bankok kivonulnak az EU-ból. Ami ennél fontosabb: mindez nem fogja elnyerni a pénzpiacok tetszését, melyek jelenleg sokkal inkább a bankok sebezhetőségével vannak elfoglalva, a várható görög adósság-leírás közepette.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

 

London tranzakciós adó Tobin adó FxPro adópolitika
Kapcsolódó cikkek