Magyar gazdaság

IMF: Konzervatívabb kapitalizmussal sem kerülhetjük el a válságot

Amennyiben a gazdasági szereplők morális hozzáállása változik, és konzervatívabb kapitalista rendszerek alakulnak ki, akkor sem kerülhetőek el a válságok, de az összjólét és a növekedés üteme alacsonyabb lesz, jóllehet elképzelhető, hogy jobb világ lenne - mondta Mark Allen, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közép- és kelet-európai regionális képviselője a krynicai gazdasági fórum kerekasztal-beszélgetésén csütörtökön.

A "Ki fizeti vissza adósságunkat?" című beszélgetésen a szakember úgy fogalmazott: "Ha megnézzük a kapitalizmus történetét, akkor az látszik, hogy rendkívül nagy gyakorisággal alakulnak ki válságok, ezek bele vannak építve a rendszerbe". A kérdés nem az, hogy miként lehetne ezeket elkerülni, hanem az, hogy hogyan lehet olyan mechanizmusokat kidolgozni, amelyek csökkentik a krízisek méretét, vagy amelyekkel jobban lehet őket előre jelezni - tette hozzá.

Allen bevezető beszédében elmondta, hogy a válság alapvetően az eladósodottság növekedése és az eszközök értékének felfúvódása miatt alakult ki. "Most az a kérdés, hogy miként alakítjuk át ezeket a papírokat valódi termékekké és szolgáltatásokká" - mondta a közgazdász, aki hangsúlyozta, hogy a probléma az adósokat és a hitelezőket egyaránt érinti.

Az IMF képviselője idézte Kenneth Rogoff és Carmen Reinhart nagyhatású elemzését a modernkori válságokról, amelyben megállapítják, hogy a pénzpiaci válságok után átlagosan 86 százalékkal nőtt az államadósság. Ez nem a kormányzatok túlköltekezése miatt van, hanem leginkább a kieső bevételek miatt, illetve a mentőintézkedések miatt - emelte ki Allen.

A közgazdász szerint alapvetően két módja van az adósságproblémák megoldására: a visszafizetés vagy az államcsőd és a tényleges politikai döntések ezen két lehetőség összetételén alapulnak. A csőd pszichológiai értelemben rengeteg kárral jár, a visszafizetés pedig mind költségvetési szempontból, mind pszichológiailag, mind politikailag kihívásokat jelent.

A szakember szerint azoknak az államoknak, amelyek alacsony hitelfeltételekkel rendelkeznek a piacokon, rövid távon a növekedésre kell összpontosítaniuk, közép távon pedig reformokat kell végrehajtaniuk a gazdasági és költségvetési pálya fenntarthatóságának kialakítása érdekében. Azok az államok, amelyek nem képesek piaci feltételekkel forráshoz jutni, kénytelenek külső segítséget igénybe venni - vélekedett, és hozzátette, hogy határozott és markáns lépéseket kell tenniük a pénzügyi szektor helyreállítására.

Allen elmondta, hogy várhatóan még további gondok lesznek a világgazdaságban és annál többen fognak finanszírozási nehézségekkel szembesülni, minél később indul be a növekedés. "Minél hamarabb hozzuk meg a fájdalmas döntéseket, annál gyorsabb lesz a kilábalás" - fogalmazott a szakember.

pénzügyi válság IMF államadósság kapitalizmus válság
Kapcsolódó cikkek