Magyar gazdaság

Már jövőre felfújhatják az állandó uniós mentőövet

Az állandó európai pénzügyi segélymechanizmus, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) leváltó Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) akár már 2012-ben életbe léphet, ha a tagállamok törvényhozásai jóváhagyják - írja a hétvégi Ecofin ülésen nyilatkozó európai uniós forrásokra hivatkozva a Handelsblatt német gazdasági napilap.

A források szerint az európai pénzügyminiszterek továbbra is megosztottak az állandó mechanizmus működésével kapcsolatosan: Németország például ragaszkodik ahhoz, hogy egy esetleges államcsőd esetén a magánbefektetők is viseljenek terheket. Az ilyen kitételeket azonban egyes államok ellenzik.

Vita tárgyát képezi továbbá az is, hogy a kereskedelmi bankokhoz hasonlóan az ESM kapjon-e jogosultságokat európai központi banki likviditáshoz való hozzáférésre annak érdekében, hogy ilyen forrásból is vásárolhasson államkötvényeket. A tárgyalásokon résztvevő német szakemberek azért támogatnának egy ilyen megoldást, mivel az ESM így szükség esetén hatékonyabban hajthatna végre piaci intervenciót. Az ESM a jelenleg érvényben lévő menetrend szerint 2013-ban váltja fel az EFSF-et.

 

ESM stabilitási mechanizmus mentőöv államcsőd Ecofin
Kapcsolódó cikkek