Magyar gazdaság

Andor: Igazságos az új adó

A pénzügyi szektor nagymértékben felelős a válságért, így igazságos, hogy a fiskális konszolidációhoz hozzájáruljon – nyilatkozta lapunknak a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős EU-biztos a Tobin-adóval kapcsolatban. Andor László elmondta: az adóból befolyó összegekkel csökkenthetik a tagországok EU-büdzsébe történő befizetéseit.

– Mekkora esélyt lát arra, hogy az Európai Bizottság terveinek megfelelően 2014-ben valóban bevezetik az EU-ban a pénzügyi tranzakciókra kivetendő Tobin-adót, amelyhez a tagországok egyhangú beleegyezése szükséges? Több tagállam, köztük a londoni City érdekeit szem előtt tartó Nagy-Britannia ugyanis jelezte: csak akkor támogatja az bevezetését, ha azt nem- csak az EU-ban, hanem globális szinten vezetik be, és így elkerülhető lenne a pénzügyi cégek elvándorlása.

– Teljes mértékben támogatom a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését. A privát pénzügyi szektor nagymértékben felelős a példátlan méretű válságért, s mivel igen nagy összegű állami támogatásban részesült, igazságos is, hogy a fiskális konszolidációhoz hozzájáruljon. Az új adó pozitívan befolyásolhatja magának a pénzügyi szektornak a működését is, így nemcsak társadalmilag igazságos, hanem gazdaságilag is hatékonyabb lesz. Ami a globális bevezetését illeti, a G20 csoport vezetőinek októberi cannes-i csúcsértekezletén az Európai Bizottság elnöke ismertetni fogja a javaslatot, és felszólít majd az adó globális bevezetésére. Magam néhány napja részt vettem a G20 foglalkoztatási minisztereinek párizsi értekezletén. Mindenki egyetértett abban, hogy a munkahelyteremtésre és többek között az ifjúsági leküzdésére kell koncentrálnunk. Ha ez globális cél, akkor globális eszközökre is szükség van hozzá.

Nem gondolja, hogy leegyszerűsítve a „fizessenek a bankok is!” üzenetként lefordítható állásponttal Brüsszel fagyossá teszi kapcsolatát az eurózóna adósságválsága miatt jelenleg amúgy is komoly kihívásokkal szembesülő európai bankrendszerrel?

– Egész Európa kihívásokkal küzd, nem csak a bankrendszer. A gazdaság élénkítése, a szociális béke fenntartása és a költségvetési egyensúly biztosítása együtt olyan nehéz feladat, amelynek érdekében mindenkinek áldozatot kell hoznia, így a pénzügyi szektornak, illetőleg az ott dolgozóknak is. Ezt egyre több országban felismerték már, s a bizottság most közös fellépésre serkenti az összes tagállamot. A közös fellépés mellett az FTT (az adó angol elnevezésének rövidítése – a szerk.) segítségével közös nevezőre is juthatnak azok a tagországok, amelyek így vagy úgy már eddig is megterhelték új adókkal a pénzügyi szektort. A munkahelyteremtés szempontjából is jó kezdeményezés ez, hiszen szükség van arra is, hogy az adók egy részét a munkajövedelmekről más területekre terheljük át.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

pénzügy tranzakció adó tobin
Kapcsolódó cikkek