Magyar gazdaság

Jó hír a devizahiteleseknek: Bővülhet a végtörlesztők köre!

A devizában törlesztő adósok hitelszerződéseire is kiterjesztené Rogán Antal (Fidesz) az egyösszegű végtörlesztés szabályait. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyben e mellett egyértelművé kívánja tenni az otthonvédelmi intézkedéseket.

Rogán Antal törvényjavaslatában - amely az otthonvédelmi intézkedések kiterjesztése kapcsán a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény módosítása címet viseli - rögzíti, hogy az egyösszegű végtörlesztéshez esetleg igénybe vett áthidaló kölcsön csak forinthitel lehet.

Egyértelműsíti azt is, hogy az egyösszegű végtörlesztés szabályai arra az esetre is vonatkoznak, amikor a végtörleszteni kívánt folyósítása több részletben történt, és az ilyen jellegű végtörlesztések esetére számítási szabályt vezet be.

A törvényjavaslat az is kimondja, hogy az egyösszegű végtörlesztés szabályai a devizában törlesztő adósok hitelszerződéseire is vonatkoznak.

Egyértelműsíti azt is, hogy a végtörlesztési kérelmet a követeléssel rendelkező pénzügyi intézményhez kell benyújtani.

Az adóst - a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén - abban az esetben is megilleti a rögzített árfolyamon való végtörlesztés lehetősége, ha az eredetileg hitelt nyújtó pénzügyi intézmény személyében változás állt be a hitelkövetelés engedményezése révén.

Mint a javaslat indokolásában Rogán Antal írja, az ilyen esetben a követeléssel és a kapcsolódó biztosítékokkal (például jelzálog) már nem az eredetileg hitelt nyújtó pénzügyi intézmény rendelkezik, így a tartozást sem az ő részére, hanem a deviza kölcsönszerződésből követeléssel rendelkező pénzügyi intézmény részére kell teljesíteni, amely pénzügyi intézmény a végtörlesztés megtörténtét követően a devizaalapú kölcsönszerződés biztosítékául szolgáló terhek törlése iránt intézkedni jogosult és köteles. 

A javaslat a törvény szövegének pontosításával garantálja az adósok számára, hogy a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés teljesítését követően ingatlanuk tehermentessé váljon - olvasható a dokumentumban. A törvény a kihirdetést követő napon lép hatályba.

Rogán Antal a javaslat indoklásában azt írja: az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény hatálybalépése óta eltelt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a különböző pénzügyi intézmények egymástól eltérően, illetve bizonyos esetekben nem az eredeti jogalkotói szándék szerint alkalmazzák a hiteleseket segítő szabályokat.

A rögzített árfolyamú egyösszegű végtörlesztésről szóló, az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosítása címet viselő jogszabályt szeptember 26-án hirdette ki az államfő és az szeptember 29-én lépett hatályba.

A törvény átmeneti időre lehetővé teszi, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthessék, illetve meghatározott körben adó- és illetékmentességet ír elő a devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programban részt vevők és a szociálisan rászorulók megsegítése érdekében.

A végtörlesztést svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik az adósok.

A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igényüket december 30-ig kell bejelenteniük a banknak, és az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük a végtörlesztést.

A végtörlesztés joga akkor is megilleti a deviza-alapú jelzáloghitellel tartozót, ha a kölcsönnel már nem az eredeti pénzügyi intézménynek tartozik, a végtörlesztéshez csak forint alapú áthidaló kölcsön nyújtható, és akkor is lehetséges a végtörlesztés, ha a deviza alapú hitel folyósítása több részletben történt - a gazdasági bizottság a szocialista képviselők tartózkodásával megszavazta az ezeket a szabályokat tartalmazó, Rogán Antal bizottsági elnök (Fidesz) által hétfőn benyújtott módosító javaslatot, így az még hétfőn általános vitára a plénum elé kerül.

A részletekben folyósított deviza hitel lényege az, hogy a lakásépítés ütemének megfelelően, többféle árfolyamon folyósította a bank a deviza alapú kölcsönt. A javaslat szerint ilyenkor a folyósításnál alkalmazott árfolyamok súlyozott átlagát kell figyelembe venni, így ha volt 180 forint feletti svájci frank hitel is a folyósításban, ez még nem zárja ki a végtörlesztést - indokolta javaslatát Rogán Antal.

devizahitel Rogán Antal otthonvédelmi akcióterv frankhitel végtörlesztés
Kapcsolódó cikkek