Magyar gazdaság

Kauciót fizethet a munkába álló dolgozó

Munkavállalói biztosítékról, vagyis a dolgozó által fizetendő egyfajta kaucióról köthetnének megállapodást a cégek és alkalmazottaik a jövőben – áll az új munka törvénykönyv kormány által elfogadott tervezetében.

A lapunk birtokába került dokumentumban az áll, hogy a munkaköre ellátása során kollégájától, vagy harmadik személytől pénzt, vagy más értéket (például utalványt) átvevő, vagy átadó dolgozótól kérhetné a cég legfeljebb az egyhavi alapbérnek megfelelő összeget. A pénz kártérítésül szolgálna a foglalkoztatónak, munkaviszony megszűnésekor azonban azt a dolgozónak kamatokkal együtt meg kell fizetnie.

Az információnk szerint nem a munkáltatók, hanem a kormányoldal által felvetett ötlet döntően a kereskedelmi és a vendéglátásban tevékenykedő, pénzzel dolgozó alkalmazottakat érintené. A jogszabálytervezet a korábbi információkkal ellentétben nem csak a munkaviszony létesítésének feltételeként tenné lehetővé ilyen megállapodás megkötését, azt a már régóta alkalmazásban álló dolgozókkal is megköthetnék a munkáltatók. Bár a szöveg kölcsönös megegyezésen alapuló írásos megállapodásról ír, a pont indoklásában már a dolgozó (szerződés alapján történő) kötelezéséről írnak.

„A szöveg még nem nyilvános, így a részletek változhatnak, ezért a felvetésről konkrétan nem, csak általánosságban tudok nyilatkozni” – bocsátotta előre a Világgazdaság megkeresésekor Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára hozzátette: „a munkaadók részéről minden olyan törekvés támogatható, amely az anyagi javak megóvására ösztönöz, és amely a megőrzését ésszerű módon szolgálja. Nem lehet cél azonban az, hogy a munkavállalót lehetetlen helyzetbe hozzuk.”

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kaució munkaviszony fizetés dolgozó
Kapcsolódó cikkek