Magyar gazdaság

"Nagy jogbizonytalanság" - A régió fekete bárányai vagyunk az Erste szerint

Könnyebben vészelne át egy újabb válságot Kelet-Közép- és Kelet-Európa most, mint a három éve, a Lehman Brothers bankház csődjét követően kibontakozott pénzügyi és gazdasági válságot - állapította meg az osztrák Erste Csoport kedden Bécsben ismertetett elemzésében.

Ha az euróövezetben erősen visszaesne a konjunktúra, az Kelet-Közép- és Kelet-Európa gazdaságait is érintené. Ezúttal azonban az euróövezethez képest lényegesen könnyebben vészelné át a térség a nehézségeket, mint a Lehman-csőd után - áll a tanulmányról kiadott sajtóközleményben. A régió most felkészültebb egy válság kezelésére, a visszaesés nem lenne olyan drámai, mint 2009-ben volt.
Az elemzők rámutatnak, hogy a régióban csökkent az államadósság mértéke, a szóban forgó országok előrelépést értek el az államháztartásuk szanálása terén és csökkentették folyó fizetési mérlegük hiányát is.

 A térségben az államadósságnak a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított mértéke átlagosan 50 százalék, szemben a nyugati országok 85 százalékos mutatójával. A régió egyik nemzetgazdasága sincs az államadósságot, a folyó fizetési mérleg hiányát és a bankszektor esetleges megsegítését tekintve hasonlóan súlyos helyzetben, mint az euróövezet perifériáján lévő országok - fejti ki az Erste. Jelentősen javult a strukturális államháztartási hiány is a régió országaiban. Rámutattak arra is, hogy a 2008-as évvel ellentétben jelenleg a térségben a viszonylag kis hányadát teszik ki konjunktúrafüggő összetevők, így egy esetleges gazdasági visszaesés "nagyságrendje" korlátozott volna.

 A közlemény felidézte, hogy az Erste nemrégen a globális kilátások romlásával összhangban lefelé korrigálta a régióra vonatkozó növekedési előrejelzéseit. Hangsúlyozták azonban, hogy ennek ellenére gyorsabb (2,6 százalék) lesz a növekedés 2012-ben a régióban, mint az euróövezetben (0,9 százalék). Ez alól kivételt képez Magyarország az Erste elemzői szerint, mert ott "a magas fokú jogbizonytalanság komoly terhet jelent". Magyarországon 0,9 százalékos növekedést vár az Erste 2012-ben. Magyarország és Románia mellett Lengyelországot, Ukrajnát, Szerbiát, Horvátországot, Csehországot és Bulgáriát sorolták a vizsgált országcsoportba.

Lehman Erste növekedés válság Kelet-Európa
Kapcsolódó cikkek