Magyar gazdaság

Egyelőre nem értékel az IMF

Magyarország ismét készenléti hitel-megállapodást kényszerül majd kötni a Nemzetközi Valutaalappal, ugyanis a többi, elvben rendelkezésre álló programfajta (elővigyázatossági, rugalmas, kibővített hitelprogram) feltételeinek nem felel meg – állította a Világgazdaságnak egy, az IMF ügyeit belülről is kiválóan ismerő szakértő.

Habár az elmúlt pár évben a készenléti hitelhez kötelezően kapcsolódó gazdaságpolitikai programban a korábbinál kevésbé szigorú megkötéseket alkalmaz az Alap (például a strukturális reformok terén), elengedhetetlenek tűnik, hogy belekerül több az IMF vesszőparipájának számító vállalás. Olyan területeket érinthetnek ezek, mint a transzparencia, a gazdaságpolitika kiszámíthatósága, a pénzügyi stabilitás, vagy éppen – nem kevéssé pikáns módon – a jegybank függetlensége, s általában véve is egy hiteles gazdaságpolitika.

Nem valószínű ugyanakkor, hogy az IMF kérné az extraadók azonnali eltörlését, de az adók kivezetésének menetrendjét igen – véli forrásunk. A készenléti részleteit sem kell lehívni (bár díjat kell utána akkor is fizetni); ám az is lehet, hogy a megállapodásfajta elővigyázatossági módozata lesz végül a megoldás.

Hogy lesz-e, és mikor megállapodás, egyelőre nem tudni, ám a tárgyalások meg fognak kezdődni. Budapest ugyanis – négy nappal a budapesti bejelentés után – immár hivatalos formában is felvetette ennek szükségességét.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

IMF tárgyalás értékelés hitel
Kapcsolódó cikkek