Magyar gazdaság

Elképesztő ötlet az EU biztostól: Vonják össze az IMF-szavazatokat

Az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy az eurózóna tagállamok vonják össze a szavazataikat a Nemzetközi Valutaalapban - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A lap szerint a bizottság azt tervezi, hogy az euróállamok az IMF-ben és más nemzetközi államokban egyetlen szavazatba vonják össze a voksaikat, - hangoztatta Viviane Reding, a bizottság igazságügyi biztosa a The Wall Street Journalnak nyilatkozva. "Az euróövezet erősödik azáltal, hogy egyetlen hangon beszél" - mutatott rá. Olli Rehn, a bizottság valutaügyi biztosa a FAZ-nak Brüsszelben megerősítette, hogy az EU hatósága decemberben vagy januárban ilyen értelemben terjeszt elő javaslatokat.

Ugyanakkor a német szövetségi pénzügyminisztérium elutasította a szavazati jogok koncentrációját. "Az IMF-ben csak államok tagok, csak államoknak van voksuk, és ez így is fog maradni" - hangoztatta Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter szóvivője. Mint mondta, egyetlen uniós állam esetében sem lát ennek megváltoztatására irányuló tendenciát, de meg kell várni, milyen javaslattal áll elő Brüsszel.

A lap szerint a szavazati jogok összevonásának értelmét az IMF-nél elhelyezett tőkebetétek egybevonása adná. Ám a nemzeti tartalékok ilyen típusú "közösítését" a német szövetségi kormány a Bundesbank nyomására november elején a G20-ak csúcsértekezletén már elutasította. Az IMF alapszabálya szerint a szervezetben csak egyes államok tagok. Az vagy az eurózóna ezért nincs képviselve. A FAZ szerint, ha a tagállamok szavazati jogait integrálnák, az IMF alapszabályzatát módosítani kellene, ezzel pedig vélhetően csökkenne az európaiak szavazati súlya.

voks IMF EU Reding szavazati jog
Kapcsolódó cikkek