Magyar gazdaság

Így lobbizott ki magának 3 milliárdot Várpalota

Magára vállalja az állam Várpalota és környéke teljes devizakölcsön-tartozását, összesen több mint hárommilliárd forintot – jelentette be Talabér Márta polgármester.

A parlament elé módosító indítványt nyújtanak be a segítségről, vagyis a szavazásig még két-három hét hátravan. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azonban sok kétséget nem hagyott a döntés eredményéről: arról beszélt, hogy a kormány szerdai ülésén jóváhagyta a javaslatot, mégpedig „Talabér Márta lobbitevékenységének köszönhetően”, a döntést szerinte alapos szakmai munka előzte meg.

A hét település még 1995-ben vett fel hitelt, amelyet a japán fejlesztési bank finanszírozott. Eddig közel 1,7 milliárd forintot fizettek vissza, és volt olyan település, Ősi is, amellyel szemben adósságrendezési eljárás indult. Hogy az állami átvállalása mennyire működőképes ötlet, egyelőre kétséges. A megyei önkormányzatok adósságállománya 2012-től kerül át az államhoz, az pedig szakértők szerint rendkívül veszélyes folyamatokat is elindíthat, ha most a lobbierőt kihasználva a települések is elkezdik a terhek átvételét kérni.

A megyéktől 180 milliárd forint adóság került át az államhoz, a települési önkormányzatok adósságállománya azonban ennél sokkal nagyobb. A PricewaterhouseCoopers elemzése szerint mintegy 1830 milliárd forintot tehet ki az önkormányzati szektor teljes tartozása. Az árfolyamváltozásnak 180 milliárd forintot tud be az áprilisban készült elemzés. A legnagyobb problémák az elemzők szerint jövőre jöhetnek, amikor tömegesen kell megkezdeniük az önkormányzatoknak a három-öt éve felvett hitelek törlesztését, egyelőre sok helyen azt sem tudva, hogy miből.

Várpalota devizahitel átvállal adósság lobbi megye állam
Kapcsolódó cikkek