Magyar gazdaság

Két hónapra kiüresedhetnek a megyék

Két hónapon keresztül, január 1-jétől legkorábban február végéig szinte semmilyen feladatuk nem lesz a megyéknek egy friss kormányhatározat után.

A Magyar Közlönyben megjelent döntés szerint ugyanis december 20-ig kaptak az illetések miniszterek időt arra, hogy kidolgozzák, milyen területfejlesztési feladatkörük lesz a megyéknek, miután a jelenlegi hatáskörüket az új évtől elveszítik. Ez azonban azt jelenti, hogy parlamenti döntés legkorábban a jövő tavaszi ülésszak elején születhet.

Az az 1996-os törvény, amely a területfejlesztést most szabályozza, még nem számol a megyék nagy feladatkörével. A csúszás nem azt jelenti, hogy semmi munka nem lesz a megyei önkormányzatokban a télen: mivel az intézményeket az államnak csak fokozatosan adják át, többet ezek közül még a megyéknek kell fenntartaniuk.

Azokat az intézményeket azonban, amelyek a legnagyobb veszteségeket termelik, a legtöbb megye igyekszik minél hamarabb átadni az államnak. Az iskolák kivételt jelentenek ezalól. Az oktatási intézmények legalább a következő tanév kezdetéig nem váltanának tulajdonost, a későbbi sorsukról pedig a most még csak koncepció szintjén létező köznevelési törvény rendelkezik majd.

iskola veszteség területfejlesztés köznevelés közlöny megye
Kapcsolódó cikkek