Magyar gazdaság

Két nemzetgazdasági adat a KSH-tól - Örülünk?

A feldolgozóipar beruházásai a 27,3 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben, a magas bázis ellenére is gyorsult a növekedés a második negyedévi 21,6 százalékos emelkedést követően.

A nemzetgazdasági beruházások volumene a harmadik negyedévében 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított csökkenésén belül a gép- és berendezés beruházások jelentősen, 21,9 százalékkal nőttek, miután - a korábbi időszakokkal ellentétben - a nemzetgazdasági ágak többségében a gép- és berendezés beruházások növekedését regisztrálta a statisztika. Az építési beruházások ezzel szemben nagymértékben, 21,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2011 első három negyedévében 4,5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a feldolgozó ipar beruházásai viszont 28,1 százalékkal emelkedtek a múlt év első kilenc hónapjához képest. Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal mérséklődtek a beruházások.

Szintén ma közölte az KSH, hogy a belföldi- és az exportár változás eredőjeként októberben az ipari termelői árak a szeptemberihez képest 1,9 százalékkal nőttek, alapvetően a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, az elektronikai termékek gyártása és a járműgyártás ágazatokban tapasztalható áremelkedés miatt. gy év alatt 7,0 százalékkal nőttek a termelői árak a 7,5 százalékos belföldi és a 6,6 százalékos áremelkedése eredőjeként.

A közlemény szerint az exportértékesítés 2,2 százalékos árnövekedése meghaladta a belföldi árak 1,5 százalékos októberi növekedését, amiben szerepet játszott a forint gyengülése.

 Jelentősebb 5,5 százalékos havi áremelkedést tapasztalt a KSH a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (4,2 százalék) és a vegyi anyag, termék gyártása (1,8 százalék) területén. Csökkentek a belföldi termelői árak 1,9 százalékkal gyógyszergyártásban és 0,2 százalékkal az egyéb feldolgozóipar és javítás ágazatban - közölte a KSH.

 

KSH ipari termelői ár volumen exportár beruházás
Kapcsolódó cikkek