Magyar gazdaság

Orbán: A szocialista kormány brutálisabb volt, mint most a Fidesz

A magyar kormányfő a múlt heti londoni látogatása során készített interjúban - amelyből a tekintélyes brit gazdasági-politikai folyóirat közép-kelet-európai blogrovata (Eastern Approaches) ismertet részleteket - kifejti, hogy a demokráciáknak, ha versenyképesek akarnak maradni, alkalmazkodniuk kell. Mindenekelőtt csökkenteniük kell az adósságfüggőséget, több figyelmet kell fordítaniuk a termelésre, és tisztességes állásokat kell teremteniük a kétkezi munkásoknak.

Orbán Viktor kijelentette: a kormány a jelenlegi 56 százalékról az amerikai gazdaságra jellemző 75 százalékra szeretné emelni a foglalkoztatottsági rátát.

A kormányfő szerint az 1989-es változások egyik "mellékterméke" a globalizáció volt, amely egyedülálló versenyesélyt kínált a szegény országoknak. "Azok a kevésbé fejlett országok, amelyek 20 éve mögöttünk voltak, most versenyképesebbek, mint mi (...) ezek a felzárkózó országok viszont nem demokráciák" - idézi a lap a miniszterelnököt.

Az előző kormány kinevezettjeinek eltávolítására vonatkozó felvetésre a The Economist ismertetése szerint Orbán Viktor kijelentette: a 2002-ben hatalomra került szocialista kormány "brutálisabb volt", mint "most a Fidesz". A "balos tisztogatást" akkor 144 büntetőjogi vizsgálat kísérte, amelyet az általa vezetett előző kormány hivatalnokai ellen indítottak - írta Orbán Viktort idézve a The Economist blogrovata.

A kormányfő szerint a Fidesz által fontos közpozíciókba kinevezettek egyrészt nem feltétlenül pártemberek, másrészt alaposan felkészült szakemberek.

A gazdaságról szólva Orbán Viktor kijelentette: "meg kell győznünk a vállalatvezetőket és a vállalkozókat arról, hogy az állam nem az ellenségük, és az általunk végrehajtott változtatások nem átmenetiek".

A The Economist a blogrovat írásának bevezetőjében azt írta, hogy Orbán Viktort bírálói "az önkényuralom előhírnökének" tekintik, akinek vezetése alatt a gazdaság "pillanatokon belül összeomlik". A bírálók ugyanakkor zömmel a kormányfő politikai riválisai.

Magyarország gazdasági nehézségei súlyosak, a magyar gazdaság jobban ki van téve az euróövezeti káosznak, mint bármelyik környékbeli ország, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy Magyarország "már nincs az intenzív részlegen", ahol 2008-ban, az IMF-segélycsomag idején volt. Orbán Viktor zűrzavart örökölt, és - néha ugyan megkérdőjelezhető intézkedésekkel - ellenőrzés alá vonta a közfinanszírozást - áll a The Economist blogrovatának írásában.

A folyóirat szerint a Fidesz erőteljes felhatalmazást kapott 2010-ben, és azóta - támogatóinak helyeslése közepette - él is a stabilizációra és reformra szóló felhatalmazással.

economist önkényuralom Orbán Viktor Fidesz szocialisták
Kapcsolódó cikkek