Magyar gazdaság

RBS: Az MNB-t gyűlölnék, ha kamatot emelne, egyetlen lehetőség az IMF

Három lehetséges eszköz is van a forint gyengülése ellen – vélekedett Timothy Ash. Az RBS elemzője szerint az MNB-t "gyűlölnék", ha most kamatot emelne, és akkor is, ha interveniálna. Ash úgy látja, egyetlen út az lenne, ha Magyarország visszatérne az IMF-hez.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője Magyarországról befektetőknek összeállított keddi helyzetértékelésében az elmúlt napok forintgyengülésével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a forint esésének három ellenszere lehetséges. Az egyik a jegybanki kamatemelés, a másik az intervenció a devizakészletek felhasználásával - az MNB-nek 52 milliárd dollárt meghaladó devizatartaléka van, több mint a kétszerese a Lehman összeomlása előtti szintnek -, a harmadik pedig egy új, vagy felújított finanszírozási megállapodás az IMF-fel.

Az RBS vezető londoni elemzője szerint ez utóbbi "pozitív bizalmi sokkot" jelentene piacon.

Timothy Ash szerint az MNB-t "gyűlölnék", ha most kamatot emelne, mivel - bár a harmadik negyedévi magyar GDP-adatok meglepően jók voltak - a növekedési kilátások továbbra is lanyhák.

Az RBS londoni közgazdásza szerint az MNB-t "azért is gyűlölnék", ha "elszórná" a devizakészleteket a forint védelmében. A bírálók azzal érvelhetnének, hogy a mostani árfolyamgyengeség szélesebb regionális, sőt globális piaci félelmeket tükröz, és a devizapiaci intervenció "csak annyit jelentene, mintha valaki egy közeledő vonat elé állna".

Ash szerint ebben a helyzetben egy lehetőség marad, a visszatérés az IMF-hez. A piacok egyértelműen értékelnék ezt a lépést, és ezzel elejét lehetne venni a kamatemelésnek is. 

Az RBS elemzője elismeri ugyanakkor, hogy ez olyan fordulatot jelentene a kormány számára, amelyet "nehezen lehetne eladni" a választóknak, különösen azután, hogy a kormány milyen jelentőséget tulajdonított eddig a független gazdaságpolitikai irányvonalnak.

Az új IMF-megállapodás más nagy londoni házak elemzői szerint is kedvező piaci fogadtatásra lelne.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közép-európai stratégái, akik a múlt hónapban tájékozódó körutat tettek a térség országaiban, köztük Magyarországon, tapasztalataikról Londonban összeállított elemzésükben közölték: "erőteljes" meggyőződésük, hogy előnyös lenne Magyarország számára egy IMF-csomag - akár egy elővigyázatossági hitelkeret, akár egy készenléti megállapodás formájában -, mert ez erősítené Magyarország védelmét, és megnyugtatná a piacokat a finanszírozási hozzáféréssel és a forint támogatási képességével kapcsolatban.

A Morgan Stanley elemzőinek véleménye szerint is azonban úgy tűnik, hogy jelenleg "nagyon magasak a politikai akadályok az IMF visszahívása előtt".

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó térségi szakértői is budapesti tájékozódó látogatást tettek nemrégiben, és erről Londonban kiadott ismertetésükben ugyancsak annak a véleményüknek adtak hangot, hogy "igen kívánatos lenne" Magyarország számára egy elővigyázatossági IMF-program. A ház szerint ez elősegítené a költségvetési szigorítás végrehajtását, ezzel csökkentené a kötvénypiaci tőkekiáramlás kockázatát, és valószínűleg a leminősítés rizikóját is.

IMF hitel MNB londoni elemzők kamat ash
Kapcsolódó cikkek