Magyar gazdaság

Válságszinten a magyar feldolgozóipar

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 48,2 – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A korábbi októberekkel és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték kifejezetten alacsony, és egyértelmű szűkülést jelez. Az index az 50 pontos szint alá süllyedt. E szint választja el a bővülést a csökkenéstől.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 48,2. 2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme 2010 novembertől kezdve tartósan magasan volt egészen ez év áprilisáig. Azóta azonban először lassabb ütemre váltott a bővülés, majd pedig az elmúlt három hónapban kétszer is szűkült a feldolgozóipar (az augusztusi érték a szezonális kiigazítás miatt 49,9 pontra csökkent).

A mostani érték 2009 novembere (48,1) óta a legalacsonyabb. Az október havi index 2,5 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberi értéknél (50,7). Október összességében az átlagosnál jobb hónap volt a korábbi években, és a hosszú távú októberi átlag 1996 óta (52,0) lényegesen felülmúlja az e hónapban mért értéket.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de ezzel együtt már huszonkettedik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tizenháromszor volt nagyobb a növekedés üteme októberben.

Az új rendelések indexe erősebben visszaesett, és a mostani a harmadik legalacsonyabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizenkilenc hónap bővülés után csökkent augusztusban, hogy szeptemberben még növekedjen. Ennél hosszabb növekedésre utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, 36 hónapon át.
Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta (2010 után). Az index értéke immár huszonharmadik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek növekedése ismét beindult a márciusi nagyon enyhe visszaesés, az áprilisi-júniusi bővülés, a júliusi esés, augusztusi emelkedés, szeptemberi csökkenés után. Az idei októberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is (az arány eddig hat-négy a bővülésnek).

Októberben már csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, és a foglalkoztatottsági index utoljára 2009 szeptemberében volt ilyen alacsony. A 2010 szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index 2009 decembere és 2011 szeptembere között a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelezte, összesen huszonegy alkalommal. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a nyolcadik legmagasabb 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség csökkenését is jelzi. A mostani érték  alacsonyabb az 1995 óta mért átlagnál, és az ötödik legalacsonyabb októberi adat. Az index huszonegy hónapig bővült zsinórban, ennek szakadt most vége.

A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme erősödött, ezzel együtt a beszerzési árak már huszonkilencedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik leggyorsabb októberi ütem.

A késztermékkészletek szintje októberben némileg alacsonyabb lett. A korábbi októberi értékeket nézve az idei így az ötödik legalacsonyabb 1995 óta, ennek megfelelően átlag alatti havi adatnak mondható – még úgy is, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta folyamatosan 50,0 pont alatt tartózkodott, a márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos csökkenő trendet szakította meg, hogy azóta folyamatosan ingázzon 50,0 pont körül.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, és megszakította a 2010. áprilisa óta tartó bővülési trendet, mely tizenhét hónapig tartott. Ilyen sorozatra utoljára 2005-2008 között volt példa, akkor 32 hónapon keresztül. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőbb folyamatról beszélhetünk. Immár huszonharmadik hónapja tart a bővülő trend, és az index értéke enyhén nőtt az előző hónaphoz képest. A mostani 23 hónapos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő.

Több különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Továbbra is kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek (acél, alumínium, fémhuzalok, ritka földfémek), valamint a különféle alapanyagok (bőr, gyümölcs, műtrágya) és vegyiparban használatos anyagok. Hiányt a különféle speciális anyagokon (izotópok, kukoricadara, ritka földfémek, gyógyszeralapanyagok, ötvözetek) kívül inkább elszórtan jeleztek más területekről (pl. bőr, kilincs, vasalatok, méhviasz, textilalapanyag). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be bizonyos lágyítók (DOP, DINP), lemezek és réz esetében.

csökkenés Magyarország készletek BMI munkahelyek feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek