Magyar gazdaság

A Fitch kimondta az ijesztő valóságot az EU-ról

Jórészt Franciaország és Németország lehetséges legjobb, "AAA" osztályzatának sorsától függ az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (EFSF) "AAA" adósosztályzata is a Fitch Ratings keddi londoni értékelése szerint.

A legnagyobb európai hitelminősítő közölte, hogy miután a minap leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Franciaország - a második legnagyobb eurógazdaság - államadós-besorolásának kilátását, nőtt az EFSF által kibocsátott adósságpapírok leminősítésének kockázata is.

A Fitch Ratings szerint az EFSF "AAA" adósbesorolását az eurótagállamok 726 milliárd euró értékre szóló, visszavonhatatlan és feltétlen garanciavállalásai támasztják alá. Az "AAA" besorolású valutauniós országok összesített garanciavállalásából Franciaországra és Németországra 326 milliárd euró jut, ami az "AAA" osztályzatú szuverén euróadósok teljes garanciavállalásának 80 százaléka.

Az EFSF egy kisebb "AAA" osztályzatú garanciavállaló eurótagország leminősítését még orvosolni tudná készpénztartalékának megnövelésével, "sokkal nagyobb kihívást" jelentene azonban egy nagy garancianyújtó ország, például Franciaország vagy Németország leminősítése - áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

Németország adósbesorolás AAA eurózóna EFSF Franciaország euróövezet Fitch
Kapcsolódó cikkek