Magyar gazdaság

A Közbeszerzések Tanácsa nem közbeszerzett - 300 milliós iroda

A Transparency International Magyarország (TI) különös figyelemmel kíséri a közbeszerzések szabályozását és az intézményrendszer működését a terület magas korrupciós kockázata miatt. Meggyőződésük, hogy a Közbeszerzések Tanácsának (KT) fontos szerepe van a legjobb gyakorlatok terjesztésében és saját közbeszerzéseinél a jogszerűség és az átláthatóság legmagasabb szintű kívánalmainak megfelelően kell eljárnia.

Ennek fényében tűnt különösen aggályosnak a 2011. november 25-én a 29627/2011 iktatószámmal közzétett tájékoztató a 299.941.119 forint értékű közbeszerzés eredményéről, amit a KT a verseny kizárásával hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban folytatott le – írja a TI.

A TI ezért 2011. november 30-án azzal a kérdéssel fordult a Közbeszerzések Tanács elnökéhez, hogy indokolja meg, hogy mi alapján zárta ki a versenyt közbeszerzési eljárása során.

Mivel válasz a mai napig nem érkezett, a TI 2011. december 6-án a Gazdasági Versenyhivatal és az Állami Számvevőszék elnökéhez, illetve a Nemzeti Fejlesztési Miniszterhez fordult, hogy (a Kbt. 327. § (1) bekezdése alapján) kezdeményezze a Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból való eljárását, mivel ezeknek a szerveknek van erre jogosítványuk.

A TI ugyanakkor bízik abban, hogy a KT a szerződést még nem kötötte meg és új, jogszerű eljárás keretében választja majd ki szerződéses partnerét.

közbeszerzés verseny kizárás
Kapcsolódó cikkek