Magyar gazdaság

A mi költségvetésünket is visszadobhatnák - Berlin vétójogot akar

Minden nehézség ellenére az európai gondolat továbbra is él, Európa minden válság közepette csak erősebbé vált - mondta Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter hétfőn Budapesten.

A német pénzügyminiszter a Budapesti Corvinus Egyetem díszdoktori címének átvételekor tartott beszédében elmondta: nem szabad megfeledkezni arról, hogy Európa még nem végezte el feladatát. Egyetlen európai ország sem elég erős ahhoz, hogy érdekeit egyedül érvényesítse: külön kicsik vagyunk, közösen erősek - tette hozzá.

A német pénzügyminiszter emlékeztetett: miután Magyarország megnyitotta nyugati határait a kelet-német állampolgárok előtt, Németország is képes volt ledönteni a berlini falat. Úgy fogalmazott: "miután földrészünk megosztottságát leküzdöttük, és hazám is leküzdötte megosztottságát, szinte törvényszerű volt, hogy az európai egységesüléshez vezető úton az addigi megosztott Európát egységessé kell tenni". Ez az egységesülés nagy erőről tett tanúbizonyságot, (…) a demokrácia győzelme volt - tette hozzá.

Wolfgang Schäuble a konferencián amellett érvelt, hogy szabályok nélkül nem működik a piacgazdaság. Az intézményrendszerének esetleges változásával kapcsolatosan a német pénzügyminiszter kijelentette: a cél, hogy minden módosítást az Európai Unió 27 tagállamának szintjén fogadjanak el. Mind mondta, vannak olyan tagállamok, amelyek éllovasok a változások melletti elkötelezettségükben, de ezek az országok nem elzárkózni akarnak a többiektől, sokkal inkább utat kívánnak törni a többieknek.

Schäuble kijelentette: olyan új szabályokat kell alkotni, "amelyekkel képesek lehetünk a tagállamok költségvetéseit visszautasítani, amelyekkel kiigazításra kötelezhetjük őket". "Ez semmi egyéb, mint az európai versenyjog keresztülvitele" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter határozottan kiállt az európai bankóprés beindítása ellen. Kijelentette: aki amellett érvel, hogy az Európai Központi Banknak pénzt kell nyomnia a bajba jutott tagállamok megsegítése érdekében, az elsiklik afelett, hogy így minden ösztönző erő megszűnik, hogy a tagállamok rendbe tegyék közpénzügyeiket. A demokráciák már csak olyanok, hogy a politikusok szeretnek több pénzt költeni, ha az lehetséges - tette hozzá Schäuble.

 

Wolfgang Schäuble tagállam EU vétó költségvetés
Kapcsolódó cikkek