Magyar gazdaság

Ackermann: Németország sem lenne képes egyedül fennmaradni

Josef Ackermann, a Deutsche Bank vezérigazgatója a Handelsblattnak elmondta: az adósságválság következtében meg kell hogy valósuljon az európai gondolkodás reneszánsza.

Az államadósság válsága ugyanis kíméletlenül felfedte az gyengeségei - mutatott rá egy Essenben tartott gazdasági fórumon. Csak egy erős Európa képes arra, hogy továbbra is szerepet játsszék a nagy nemzetek sorsában. Jelenleg azonban az öreg kontinens az adósságválság fényében felettébb rossz képet fest magáról - hangoztatta Ackermann.

Szerinte "Ázsiában és az Egyesült Államokban már sokan leírták Európát, amely jelenleg folyamatosan veszít kulturális és gazdasági súlyából."  - fogalmazott a Deutsche Bank főnöke. Az újonnan iparosodott fejlődő országok nagy léptekkel zárkóznak fel. Már most az 500 legnagyobb konszern közül 118 Kínából származik. Ezért egyedül egyetlen európai ország sem lenne képes fennmaradni, Németország sem – fogalmazott a bankár.

Ackermann szerint Európa jövője szempontjából döntő, hogy végre megbirkózzék az adósságválsággal, akár a nemzeti szuverenitási jogok feladásának árán is. "Sem a pénzpiacok nyomása, sem a szigorúbb pénzpolitika melletti elkötelezettség nem fenyegeti a demokráciát, arra inkább a mérhetetlen eladósodás jelent veszélyt. Ez pedig aláássa az állam cselekvőképességét - mutatott rá a Deutsche Bank főnöke. "Európának az európai gondolkodás újjászületésére van szüksége, új vízióra és növekedési politikára" – mondta  Ackermann, aki javasolta, hogy a szolgáltatásoknál erőteljesebb deregulációt valósítsanak meg, egyben rugalmasabbá téve a munkaerőpiacot.  

Deutsche Bank Európa ackermann eurózóna adósságválság
Kapcsolódó cikkek