Magyar gazdaság

Itt a keleti nyitás hatása: Több a munkanélküli Bécsben

Novemberben mintegy 6,5 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma az osztrák fővárosban az előző év azonos időszakához képest. Elsősorban az építőiparban és a szállodaiparban dolgozóknak adták ki az útját.

A bécsi munkaügyi hivatal, az Arbeitsmarktservice (AMS) legfrissebb adatai alapján 2011 novemberében 6,5 százalékkal nőtt a az osztrák fővárosban 2010 novemberéhez képest. Az előző hónapban összesen 78.165 személy volt munka nélkül, különböző átképzéseken 24.250-en vettek részt.

Az elbocsátások leginkább az építőiparban (+9,8 százalék) és a szállodaiparban (+7,7 százalék) dolgozókat érintették, közülük is inkább a férfiakat (7,1 százalék), mint a nőket (5,6 százalék). Nem változott viszont jelentősen a tartós munkanélküliek és a gyakornoki helyet kereső fiatalok száma.

Claudia Finster, az AMS Wien vezetője szerint a munkaerő-túlkínálat egyik oka, hogy most érezteti jobban a hatását az osztrák megnyitása a kelet-európai munkavállalók előtt. „A képzési kínálatunkkal minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy azt adjuk a vállalkozásoknak, amit keresnek: plusz kvalifikációkkal rendelkező munkaerőt” – mondja Finster. Különösen nagy arányban, 13 százalékkal nőtt a munkanélküliség azoknak a 25 évnél fiatalabb munkavállalóknak a körében, akik idő előtt abbahagyták tanulmányaikat és váltogatják a munkahelyeiket.

vendéglátás munkanélküli Bécs építőiőar
Kapcsolódó cikkek