Magyar gazdaság

Strauss-Kahn: Évekig tarthat a kilábalás

Az euróövezet összeomlása nem oldaná meg az európai államok adóssággondjait - mondta Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábbi vezérigazgatója hétfőn egy pekingi konferencián.

A közgazdász többek között a bankok feltőkésítésének fontosságára hívta fel a figyelmet, ám megjegyezte: a pénzintézetek inkább hitelállományuk szűkítésével javítanának tőkemegfelelési mutatóikon, semmint újabb tőke bevonásával. Ez a folyamat negatívan hat az európai gazdaságra - tette hozzá.

Strauss-Kahn kijelentette: a válság átfogó megoldásában a gazdaságfejlesztésre és a növekedésre kell alapozni, nem szabad túl nagy hangsúlyt fektetni a megszorításokra.

Az IMF korábbi vezérigazgatója elmondta: még jó néhány évig is eltarthat, mire az kilábal a válságból. Ehhez azonban az kell, hogy Franciaország és Németország kompromisszumok révén egyezségre jusson, ami nehéz, mivel a két ország vezetői között nem olyan erős a kapcsolat, mint egykor volt - magyarázott Strauss-Kahn.

A francia közgazdász amellett érvelt, hogy növelni kell az IMF valutakosarában, a különleges lehívási jogban (SDR) szereplő valuták számát. A kínai jüan "egyértelmű jelölt" erre, de Pekingnek előbb meg kell változtatnia az árfolyam-politikáját, lebegtetni kell valutáját - tette hozzá.

IMF DSK összeomlás Strauss-Kahn euróövezet válság
Kapcsolódó cikkek