Magyar gazdaság

Az NGM elégedett a foglalkoztatás alakulásával

A foglalkoztatottak száma 3 millió 851 ezer fő volt 2011 negyedik negyedévében, 1,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint elsősorban a férfiak munkaerő-piaci pozíciói javultak, a munkanélküliek száma az egy évvel korábbival lényegében megegyezett, 459 ezer fő volt, amely 10,7 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

„A foglalkoztatottak számának dinamikus emelkedése leginkább a versenyszférában valósult meg, de a közfoglalkoztatásnak is érezhető a hatása” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Kiemelték: az iparban és a szolgáltató szektorban erősödött a foglalkoztatói szándék.

„Az a tény, hogy több mint egy éve folyamatosan pozitív éves bővülés figyelhető meg a foglalkoztatottságban, már hosszabb tendenciának tekinthető” – hívja fel a figyelmet az NGM.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza szerint megfelelt a várakozásoknak a 10,7 százalékos munkanélküliségi ráta, amely enyhe javulás az egy évvel korábbi 10,8 százalékhoz képest.

„A foglalkoztatottak száma 19,3 ezer fővel csökkent a szeptember-novemberi periódushoz képest, ami teljesen megfelel a szezonalitásnak, míg 46,3 ezerrel nőtt egy év alatt” – írja a közgazdász.

„Tavaly éves átlagban 10,9%-os volt a munkanélküliségi ráta, idén 10,8%-os munkanélküliségi rátára számítunk” – tette hozzá.

A lassuló miatt a foglalkoztatás növekedése a korábban vártnál lassabb lehet, míg a kissé magasabb lehet – vélekedett az elemző. „A munkaerőpiacon további nehézséget okozhat a minimálbérek jelentős mértékű emelése, ami növelheti az elbocsátásokat, illetve a szürke és feketegazdaság felé terelhet egyes gazdasági szereplőket” – mutatott rá Suppan.

A KSH kedden azt közölte, hogy a vizsgált időszakban a 15-64 évesek 63,2 százaléka, azaz 4 millió 274 ezer fő jelent meg foglalkoztatottként, vagy munkanélküliként a munkaerőpiacon, 39 ezerrel több, mint 2010 azonos időszakában.

A közlemény szerint a férfiak 69,3 százalékos aktivitási aránya 0,8 százalékponttal, a nők 57,4 százalékos aránya 0,6 százalékponttal volt magasabb a 2010. október-decemberinél.

Tavaly a foglalkoztatottak éves átlagos száma 3 millió 812 ezer fő volt, ami 31 ezer fős, a mintavételi hibahatárral megegyező létszámbővülést jelentett, a 15-74 éves népesség foglalkoztatási rátája 49,7 százalékra nőtt.

A munkanélküliek száma éves átlagban 468 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta 10,9 százalékra csökkent - közölte a KSH.

 

 

munkanélküliség KSH foglalkoztatás munkanélküli ráta
Kapcsolódó cikkek