Magyar gazdaság

Kínában próbál pénzt szerezni az uniónak a német kancellár

A kínai tőke fokozott uniós szerepvállalását sürgette Angela Merkel német kancellár a távol-keleti országban tett látogatásának első napján.

Az egyre nagyobb gazdasági erejű Kínának több nemzetközi felelősséget kellene vállalnia – mondta Merkel. A bizalom erősítése érdekében utalt arra, hogy az EU fiskális paktuma nagyobb fegyelemre készteti majd az ahhoz csatlakozó tagállamokat, ráadásul ez csak az első lépés a politikai unió felé. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök szerint egyelőre vizsgálják annak lehetőségét, hogy az eddiginél nagyobb erőkkel szálljanak be az euróövezeti mentőalapokba.

Az EU korábban azt várta, hogy a BRIC országok jelentős összegekkel fogják megtámogatni az alapot, ezek a remények azonban eddig nem teljesültek be. Német lapok által idézett kínai elemzők ennek megfelelően próbálták lehűteni a várakozásokat: szerintük Peking addig nem fog nagyobb összegeket belepumpálni az eurózónába, amíg az nem garantálja – például a pénzügyi rendszer egységesítésével – az adósságok kordában tartását.

Merkel a német–kínai kapcsolatokat is tovább fejlesztené, ennek azonban az a feltétele, hogy Kína szabad piac legyen, és az eddiginél határozottabban lépjen fel a szellemi tulajdon védelmében. Szerinte Németország nyitva áll a kínai cégek előtt, cserében azonban Pekingnek is a helyi cégekkel azonos esélyeket kellene biztosítania a német vállalatoknak a távol-keleti piacon. A kancellárt mintegy húsz német cégvezető is elkíséri az útján, akik a helyi üzleti szféra képviselőivel is találkoznak majd.

Angela Merkel jelezte, hogy a látogatás során szóba hozza az emberi jogok kérdését is. Mint ismert, Peking továbbra is rendszeresen zár börtönbe ellenzéki aktivistákat, az elmúlt hetekben pedig súlyos összecsapások voltak a kínai rendfenntartók és tibeti tüntetők között.

BRIC Merkel
Kapcsolódó cikkek