Magyar gazdaság

NZZ: A pénztárhoz kéretik Magyarországot - És a többieket?

Eddig még egyetlenegy EU tagállamot sem szankcionáltak rossz költségvetési politikája miatt. Most azonban Magyarországot kéretik a pénztárhoz – fogalmaz a Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

A befolyásos svájci lap szerint azzal, hogy az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt   pénzeszközök egy részét befagyasztja, valójában a szigorított stabilitási paktum mozgásterét használja ki. Az euróállamok elleni számos vontatott deficiteljárás történetében pedig eddig még sohasem került sor pénzbírság kivetésére. Mindenesetre új dolog a Magyarország elleni szankció, még ha EU-pénzeszközök preventív befagyasztása nem is ugyanaz, mint a pénzbírság.

A döntés viszont természetesen nem teszi lehetővé következtetések levonását arra nézve, vajon Brüsszel miként bánik majd a költségvetési vétkesekkel. Mindenesetre Magyarország túlságosan is könnyű préda az NZZ szerint. Az államreform miatt beindított szerződésszegési eljárás Budapestet defenzívába szorította, a mostani határozat pedig még tovább erősíti Brüsszel politikai nyomását.  Magyarország egyébként kis ország, amely nem is tartozik az euróövezethez. A brüsszeli határozat sem politikailag, sem a rendszert tekintve nem kockázatos. Az újabb brüsszeli szigor lakmuszpróbája azonban még várat magára. Az Európai Bizottságnak hamarosan döntenie kell arról, hogy miként bánjon Franciaországgal, ami szintén a költségvetési vétkesek közé tartozik.

Magyarország NZZ Brüsszel költségvetés
Kapcsolódó cikkek