Magyar gazdaság

Újabb két napra megbénulhat Görögország

Kétnapos általános sztrájk kezdődött pénteken Görögországban a kormány újabb megszorító intézkedései elleni tiltakozásul.

A munkabeszüntetésre a két legnagyobb szakmai tömörülés, az ADEDI és a GSZEE, valamint a kommunista PAME szakszervezet szólította fel az ország munkavállalóit. Pénteken Athén belvárosában a tüntető fiatalok összecsaptak a rohamrendőrséggel, és a rendőrök könnygázt is bevetettek.

Csütörtök este mintegy 8.000 baloldali szimpatizáns tüntetett a görög főváros utcáin a pénzügyi trojka (Nemzetközi Valutaalap, Európai Központi Bank) által kikényszerített intézkedések ellen, amelyeket aznap fogadtak el a görög pártok abban a reményben, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek csütörtöki találkozóján még jóváhagyják az újabb 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot.

Erre azonban nem került sor, az euróövezeti országok pénzügyminiszterei csak a jövő szerdán döntenek Görögország pénzügyi támogatására szánt újabb intézkedéscsomagról, ha addig a görög parlament is jóváhagyja a politikai erők között csütörtökön született elvi megállapodást. Az euróövezeti pénzügyminiszterek azonban értésre adták azt is, hogy egy további 325 millió eurós megtakarítást tartanak szükségesnek a jóváhagyáshoz, mivel úgy vélik, ennyi kell még ahhoz, hogy az idei államháztartási hiánycél tartható legyen.

A megszorításokkal szembeni politikai ellenállás jeleként csütörtökön lemondott egy görög miniszterhelyettes. Jánisz Kucukosz, a munkaügyi tárca helyettes vezetője (korábban szakszervezeti vezető volt), aki a szocialista pártot (PASZOK) képviselte a kormányban. Lemondását azután nyújtotta be Lukasz Papademosz miniszterelnöknek, hogy az utóbbi bejelentette: a koalíciós pártok vezetői elfogadták a trojka által az újabb hitelcsomaghoz támasztott feltételeket.

"Vezetőink figyelmen kívül hagyták a munkaügyi minisztérium által felhozott érveket és konkrét javaslatokat, és zsarolásra emlékeztető módon szétverik a munka és a társadalom kapcsolatait" - írta levelében Kucukosz.

 

 

sztrájk görög Görögország általános sztrájk euróövezet
Kapcsolódó cikkek