Magyar gazdaság

50-100 milliárd forint folyhat be az új adóból

Szivárognak a részletek az [origo] információ szerint az új adónemről. A tervek szerint a rövid távú részvény- és devizaügyletek mellett a bankszámlák havi díja és normál banki átutalások után is kellene fizetni az adónemet. Ebből akár 50-100 milliárd forintos bevétel is származhat a kormányzati becslések szerint – írja az Equilor.

Az idei évben 130-140 milliárd forintot kell pótolni a kormányzatnak, jövőre ennél jóval nagyobb lukak vannak a büdzsén, ezért alapvetően érthető a kormányzati szándék. Az, hogy ezt a terhet a bankok tovább tudnák-e hárítani az ügyfelekre, még kérdéses, de a teher egy része biztosan a pénzintézeteknél csapódna le – vélekednek az Equilor közgazdászai.

Meglátásuk szerint arra is komoly esély van, hogy az ügyfelek átcsoportosítják megtakarításaikat olyan intézményekbe, amelyek mentesek ezen adókötelezettségek alól, ami szintén csökkentené a bevételeket. A bankok szempontjából emiatt az eredő hatás is kérdéses.

A Raiffeisen Bank közgazdászai is foglalkoznak az új adótervvel. Az [origo] szerint nem véletlenül utalt Matolcsy György múlt heti cikkében a pénzügyi forgalmi adóra, az NGM a meg nem erősített hírek szerint meg szeretné adóztatni a pénzügyi tranzakciókat is.

„Miután túl sok példa a nemzetközi gyakorlatban nincsen ilyenre (főleg nem olyan éretlen pénzügyi kultúrákban, mint a magyar), ezért a becslések szerintünk instabilak, és a hosszú távú hatás is kétséges” – vélekednek a bank elemzői.

Mindenesetre ez már a konvergenciaprogram részét képező intézkedés lenne, mely a tárca tájékoztatása szerint késhet, de legkésőbb hó végéig publikus lesz – teszik hozzá.

Bank pénzügyi tranzakciós adó NGM tranzakciós adó adó
Kapcsolódó cikkek