Magyar gazdaság

A kormányzati költések növekedésére számítanak a pénzügyérek

A világgazdaság fokozatos stabilizálódását prognosztizálják a nemzetközi pénzügyi szakemberek 2012-re – derül ki az ACCA és az IMA közös felméréséből. A közép-és kelet európai régió válaszadói a foglalkoztatottság további csökkenésére és a kormányzatuk túlköltekezésére számítanak a jövőben.

A gazdaság lassú, de biztos fellendülését jósolják a világ könyvelői 2012-re. Erre enged legalábbis következtetni az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) és az IMA (Institute of Management Accountants) közös kutatása, mely során 2200 nemzetközi pénzügyi szakember véleményét kérdezték a világgazdaság aktuális helyzetéről.

A 2012 első negyedévet vizsgáló kutatásból kiderül, hogy a válaszadók körében a saját szervezeteikbe vetett bizalom az előző negyedévhez képest csaknem duplájára - 16 százalékról 29 százalékra – nőtt, és habár a válaszadók több mint fele (54 százalék) továbbra is romló vagy legalábbis stagnáló gazdasági kilátásokra számít, mégis figyelemre méltó, hogy ez a mérőszám az előző negyedévben még 73 százalékos arányt mutatott.

Árnyaltabb jövőképet festenek fel a közép-és kelet európai régió válaszadói. Az általános üzleti bizalom az előző ciklushoz képest ezúttal fejlődő tendenciát mutat (8 százalékról 18 százalékra emelkedve), és a felmérésben résztvevők több mint egyharmada (36 százalék) véli úgy, hogy a gazdaság fellendülőben van. A mérőszámok pozitív irányba történő elmozdulása a megrendelések növekedésével magyarázható, igaz, ez ritkán járt új tőkebefektetéssel. Ösztönzően hatott még a régió vállalkozásai számára a devizapiacok alacsonyabb volatilitása, de összességében a tényleges üzleti környezet nem hozta az elvárt szintet.

Az előző negyedévhez képest nincsen jelentős változás a foglalkoztatottsági indexben, a közép- és kelet európai résztvevők továbbra is csökkenésről számolnak be. Annál inkább meglepőek a kormányzati költekezéssel kapcsolatos elvárások. A régió válaszadóinak 57 százaléka (az előző negyedév 36 százalékához képest) véli úgy, hogy a kormányzati kiadások a következő öt évben növekedni fognak, és abban is viszonylag nagy az egyetértés – különösen Horvátországban, Lengyelországban és Magyarországon –, hogy középtávon túl is költekezik magukat.

felmérés ACCA növekedés Közép-Európa
Kapcsolódó cikkek