Magyar gazdaság

Economist: Orbán elveszített egy hasznos szövetségest

Schmitt Pál lemondásáról jelentetett meg cikket csütörtökön a The Economist című brit lap.

A The Economist szerint kevés magyar politikus mond le tisztségéről botrányok miatt, így Schmitt Pál volt köztársasági elnök azzal tehette a legnagyobb szolgálatot országának, hogy "meglehetősen gyorsan" távozott.

A vezető brit gazdasági-politikai hetilap legújabb kiadásának írása szerint Schmitt Pál lemondásával hosszú közszolgálati pályafutás ért véget, amelynek során a volt államfő "megmutatta, hogy kaméleon módjára képes alkalmazkodni a változó körülményekhez".

A The Economist szerint "a könnyen irányítható" elnök távozása - tekintettel a Fidesz kétharmados többségére - aligha okoz súlyos kárt a kormánynak, és bár Orbán Viktor miniszterelnök elvesztett egy hasznos szövetségest, lehetséges azonban, hogy az új államfő "kirívó hasonlóságokat" mutat majd elődjéhez.

A fejlemények még segíthetik is a kormányt az EU-val a médiaszabadság ügyében folytatott vitájában. Igaz, hogy a köztelevízió a múlt héten "nevetségességig behízelgő" interjút készített Schmitt Pállal, azonban a magánmédia egyre agresszívabb módon tárja fel a politikai csínytevéseket, és amikor Neelie Kroes EU-bizottsági alelnök legközelebb kifejezi aggályait a médiaszabadsággal kapcsolatban, Orbán Viktor elirányíthatja őt ahhoz a hírportálhoz, amelyik megbuktatott egy elnököt - fejeződik be a The Economist írása.

Schmitt Pál economist elnök Orbán Viktor
Kapcsolódó cikkek