Magyar gazdaság

Jósprofesszor: Az euróövezet olyan, mint egy rossz házasság

Mint egy házasság, amely nem működik tovább – jellemezte az eurózóna helyzetét Nouriel Roubini és Arnob Das. A Roubini Global Economics közgazdászai szerint a monetáris uniónak el kell fogadni a sorsát.

Az elemzőház igazgatója, Nouriel Roubini és Arnob Das úgy látják, hogy az Európai Központi Bank (EKB) a hússzú lejáratú refinanszírozási műveleteivel (LTRO) – amely a bankoknak nyújtott olcsó hitelt jelenti, hogy elhárítsa a hitelválságot – elhárította a félelmeket, azonban az euróövezet problémái mélyen gyökereznek. Ezek pedig továbbra is megoldatlanok – hangsúlyozzák a Financial Times hasábjain.

Das és Roubini írása azt vetíti előre, hogy a problémák fennmaradnak Görögországban, valamint az euróövezet több országában, köztük Portugáliában és Írországban. Ezekben az országokban szükség lehet az adósságok további átütemezésre – figyelmeztetnek a szerzők. Hozzáteszik, hogy az euróövezetben a monetáris unió alapvető komponensei hiányoznak.

A szétválást nehéz lehet véghezvinni, de ez jobb, mint a rossz házasság fenntartása – vélekedett Roubini és Das. Meglátásuk szerint Portugália, Írország, Görögország, Spanyolország kiléphetne a monetáris unióból, azonban a „magországok” továbbra is használhatnák az eurót.

A közgazdászok egy átmeneti monetáris rendszer létrehozását javasolják, ez visszafordítja az euróhoz vezető árfolyam-mechanizmust, és az új átváltási árfolyamfolyosót fokozatosan kellene szélesíteni, amíg az inflációs és a kockázati prémium vissza nem tér a normális helyzetbe.

Úgy látják, hogy a bankok és a pénzügyi piacok jelentik a legnagyobb veszélyt, de ha a külső adósságot a kilépésekkel átváltják, akkor csökkenhetnek a hitelezési veszteségek és a devizakockázat. Das és Roubini hangsúlyozza ugyanakkor, hogy egyes esetekben a bankok államosítására lenne szükség, hogy fékezzék a betétkivonásokat.

A rossz házasság minden érintett számára gyötrelem, és a válásnak inkább előbb kell megtörténnie, mint utóbb, ugyanis ez a felbomlás költségeit növelné – teszik hozzá.

Roubini euró euróövezet
Kapcsolódó cikkek