Magyar gazdaság

Stiglitz: Európa az öngyilkosság felé tart

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint Európa "végzetes" helyzetben van, mert a kontinenst "öngyilkosság felé" taszítja a takarékosság.

"Egyetlen nagy országban sem volt sikeres a takarékossági program" - hangoztatta a 69 éves Stiglitz újságírók előtt Bécsben."Az európai megközelítés a legkevésbé ígéretes. Úgy vélem, hogy Európa öngyilkosság felé tart." Az EU 27 országában a politikusok 450 milliárd euró összegben valósítanak meg takarékossági intézkedéseket a szuverén adósságválság ellen. Ugyanakkor az euróövezet adóssága tavaly a legmagasabb szintet érte el azóta, hogy a közös valutát bevezették, mivel a kormányok növelték hitelfelvételeiket azzal a céllal, hogy áthidalják a költségvetési hiányokat.

Ha csak Görögországban lenne ilyen vészhelyzet, azt figyelmen kívül hagyhatnák – vélte Stiglitz, "de most az Egyesült Királyság, Franciaország és több más állam is gondban van. Az amerikai közgazdász arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az euróövezet vezetői felismerték, hogy a takarékosság önmagában nem fog működni és hogy növekedésre van szükség, további lépések nem történtek és a tavaly decemberben összeállított recept az euró halálához fog vezetni.

"Az a probléma - emelte ki Stiglitz a Bloomberg szerint -, hogy az euróval a kormányt elválasztották a központi banktól". Stiglitz úgy látja, hogy létrejöhet egy úgynevezett mag euró térség egy vagy két ország, például Németország és esetleg  Hollandia vagy Finnország részvételével, amennyiben Európa fenntartja a takarékossági megközelítést.

A közgazdász szerint a takarékossági kurzus a további emelkedéséhez és ezáltal politikailag tarthatatlan helyzethez vezet. Spanyolországban a fiatalok körében tapasztalt munkanélküliség aránya 50 százalékos a 2008-as válság óta, mégpedig úgy, hogy "nincs remény a közeli javulásra" - vélte a Columbia Egyetem professzora, aki szerint az eurózónában tönkreteszik a humántőkét és elidegenítik a fiatalokat.

takarékosság Stiglitz eurózóna öngyilkosság
Kapcsolódó cikkek