Magyar gazdaság

Alig támogatják a városok a sportot

Egyre kisebb szerepet vállalnak a sportban az önkormányzatok. A legfrissebb ügy a pécsi, ahol a városvezetés bejelentette: nem támogatja a női kosárlabdacsapatot. De országszerte egyre több közgyűlés dönt úgy, hogy a nehéz helyzetben nem finanszírozza a korábbi mértékben a sportot.

Az ország egyik leginkább eladósodott városa több, mint 30 milliárdos adósságával a baranyai megyeszékhely, ezért is volt várható döntés az, hogy nem a sportra költenek igazán sokat. Pedig Pécs sportélete erős: három sportágban is az első osztályban indítanak csapatot. De a példa nem egyedi: Dunaújváros közgyűlése néhány hete döntött úgy, hogy nem kér a női kézilabdából. A korábbi tulajdonosok szinte jelképes összegért átadták volna a városnak a klubot, ám az önkormányzat a tetemes adósságra hivatkozva ezt nem vállalta. Ott sem ez volna az egyetlen, tönk szélére sodródó egykori sikercsapat: a 2001-ben még bajnok futballklub 2009-ben megszűnt. Szegeden is évtizedes vitatéma, mennyire támogassa a város és a Tisza Volán az általában másod-harmadosztályú labdarúgást, mert így a sikeres vízilabdára és kézilabdára jut kevesebb.

Ha nem is a teljes önkormányzati kivonulásról, a városi támogatás jelentős csökkentéséről sok helyen panaszkodnak. Pedig a sport még 5-10 éve is nagy presztízzsel bírt, de akkor, amikor a konvergenciaprogram szerint 2012-ben és 2013-ban 100 milliárdos megszorítás következik az önkormányzatoknál, szinte minden olyan téren, amit nem kötelező fenntartani, kemény intézkedések jöhetnek.

Az elmúlt években is volt sportfinanszírozáshoz köthető sikertörténet. Ezeknek az önkormányzatokhoz csak részben volt köze, a Fidesz közelsége annál feltűnőbb szál. Debrecenben Kósa Lajos polgármester egyik legfőbb kampányígérete volt az új stadion, ez pedig épp a választás előtt egy hónappal készülhet el, 12 milliárd forintból, állami támogatással. Debrecen jól járt a társasági adókedvezményből a sportra fordítható összegek elosztásával is – Felcsút azonban még jobban, oda 3 milliárdot osztottak. Az ottani Puskás Akadémia a legmagasabb szintű előírásoknak is megfelelő arénát építtethet, kétszer akkora befogadóképességgel, mint ahányan a faluban élnek. Az akadémiát Orbán Viktor alapította, vezetője pedig a miniszterelnök személyes barátjának mondott polgármester, Mészáros Lőrinc, aki újabban azzal került be a hírekbe, hogy cége hatalmas birtokokat kapott az állami földek haszonbérbe adásánál. Ritka kivétel Győr, ahol a labdarúgásban és a kézilabdában is jelentős sikereket érnek el úgy, hogy javarészt piaci alapon működnek a klubok. Igaz, az ország egyik leggazdagabb, az Audit is helyben és a szponzorok közt tudó városa nehezen követhető példa a szegényebb települések számára.

Kósa Lajos sportfinanszírozás Orbán Viktor Debrecen puskás akadémia
Kapcsolódó cikkek